Megelégelték az agresszív tolvajokat, jön a pánikgomb - mutatjuk, hogy hol vezetik be először

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban New York államban elfogadták azt a jogszabályt, melynek nyomán pánikgombokat kell telepíteni a nagyobb áruházakba. Elsőként a Walmart üzleteiben lesz ilyen, noha a cég nem örül a fejleménynek.
Vágólapra másolva!

New York államban elfogadták azt a jogszabályt, ami alapján kötelező válik a nagyobb kiskereskedelmi üzletláncok számára pánikgombok telepítése. A döntéstől azt várják, hogy növeli az áruházi dolgozók biztonságát, és hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtabb körülmények között végezhessék munkájukat. Az áruházi dolgozók biztonsága azután került reflektorfénybe, hogy megnőtt az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények száma. Több eladóra is rátámadtak tetten ért áruházi tolvajok.

A jogszabály pánikgombok felszerelésére vonatkozó része 2027-ben lép hatályba, és kötelező érvényű minden olyan boltlánc számára, mely 500-nál több munkavállalót foglalkoztat.

A jogszabály irányelvként meghatározza, hogy olyan technikai megoldással kell kivitelezni a pánikgombok felszerelését, hogy szükség szerint a dolgozók akár mobiltelefonjukról is tudják aktiválni azokat.

panic button, pánikgomb, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Freepik

A rendelkezés a kisebb boltoknak is ad feladatot: az előírtak szerint kell növelnie az üzletének vagy üzleteinek biztonságát minden olyan vállalkozásnak, mely legalább 10 dolgozót foglalkoztat. Emellett a cégek feladatául szabja azt is, hogy felkészítsék a munkavállalókat arra, hogyan reagáljanak, ha munkájuk során inzultus éri, vagy erőszakos fellépés veszélye fenyegetné őket. 

A rendelkezések elsőként érintik a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi láncot, a Walmartot. A Walmartnak 4.700 áruháza van szerte az Egyesült Államokban, ebből 98 működik New York államban.

A cég nem sokkal elfogadása után kommentálta a döntést a Reuters-nek, melyet egyáltalán nem tartanak jó ötletnek. Megítélésük szerint 10-ből 8 alkalommal téves lesz a pánikgombbal leadott riasztás, ami rengeteg felesleges teherrel jár, és lassítja, megakasztja a munkafolyamatokat. 

A pánikgombok felszerelését túl költségesnek tartják a várható előnyeikhez képest.

Emellett jelezték: főállású vezetői pozícióban alkalmaznak áprilistól kezdődően biztonságtechnikai szakembert, akinek feladata annak meghatározása, milyen intézkedésekkel javítható az alkalmazottak munkahelyi biztonsága.

A kiskereskedelmi dolgozók elleni áruházi bűncselekmények problémája több országban figyelmet kapott az utóbbi időben. Ahogy arról az Origo beszámolt, az Egyesült Királyságban az áruházláncok egy része saját hatáskörben döntött biztonsági intézkedések bevezetéséről dolgozóik védelme érdekében. Emellett a londoni kormány befogadta azt az iparági kezdeményezést, amelynek értelmében külön nevesített kategóriaként jelennek meg a brit büntetőjogban a kiskereskedelmi színtereken elkövetett bűncselekmények.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről