Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hihetetlen, mennyit érnek ezek a földbe ásott vezetékek, pedig alig használják őket

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb távközlési vállalatai dollármilliárdokat érő rézvagyonon ülnek egy friss tanulmány szerint. A már nem használt rézvezetékek eladásával a cégek egyrészt sok pénzhez juthatnak, másrészt segítik például az elektromos autók gyártását, aminek óriási szüksége van a rézre.
Vágólapra másolva!

Meglepő összegzést közölt a brit TXO nevű cég, amely a távközlési ipar számára nyújt mérnöki szolgáltatásokat illetve készít elemzéseket. Kimutatásuk szerint ugyanis a nagy távközlési vállalatok a következő nagyjából egy évtizedben mintegy 800 ezer tonna rézhez juthatnak hozzá

A mennyiség piaci értéke a réz mostani árán számolva több mint 7 milliárd dollár, azaz mintegy 2500 milliárd forint. 

Ez a mennyiség a távközlési vállalatok által korábban a földbe fektetett vagy levegőben elvezetett, illetve a különböző telephelyeken lévő rézkábel-mennyiségből tevődik össze. A brit cég szerint így az olyan nagy társaságok, mint az AT&T, a BT Group, az Orange SA, új bevételi forrásra tehetnek szert a régi, használaton kívüli fém-, főként rézvezetékek eladásával. Az optikai hálózatok térnyerésével ugyanis sok korábbi összeköttetést használaton kívül helyeztek, a kiépítésükhöz felhasznált réz mennyisége viszont újrahasznosítható lehet.

réz, copper, vezeték, illusztráció
A nagy távközlési vállalatok egy évtized alatt mintegy 800 ezer tonna rezet tudnának visszanyerni a nem használt rendszerekből (illusztráció)
Fotó: Calitore / Unsplash

A TXO szakértője szerint szerte a világon mintegy tucatnyi nagy távközlési vállalattal zajlanak jelenleg is az egyeztetések arról, hogyan lehetne visszanyerni a rezet és újrahasznosítani azt a régi hálózati elemekből.

A réz jelenleg ugyanis egyre keresettebb anyag, és mivel az igény növekszik arra, ezért az ára is emelkedik. A réz alapvető fontosságú az elektromos autókba készülő akkumulátorok gyártásában, a szélturbinákhoz, valamint más, tiszta energiát szolgáltató infrastruktúrák kiépítéséhez. 

A Bloomberg elemzői számítása szerint 

a réz iránti kereslet 2040-ig 50 százalékkal növekszik a mostani szinthez képest.

A régi rézvezetékek begyűjtése és értékesítése tehát jó lehetőséget kínálhat a vállalatoknak. Például az AT&T-nél elmondtak, hogy stratégiai fontosságúnak tekintik a nem használt rézvezetékek újrahasznosítását. 2021 és 2023 között a vállalat több mint 14 ezer tonnát hasznosított újra abból, és az ehhez kötődő üzlet növekszik. A cég jelenleg négy olyan telephelyet működtet az Egyesült Államokban, ahol a dolgozók a réz régi vezetékekből való kinyerésével foglalkoznak.

Egy másik cégnél, a BT Group leányvállalatánál úgy látják, hogy a 2030-as évek elejéig akár 200 ezer tonna rezet is visszanyerhetnek a hálózati infrastruktúrákból. A vállalat szóvivője azt közölte, hogy még úgyis nyereségük lesz azon, ha a kivont réz eladásból levonják a művelet során felmerülő költségeket, például a feldolgozást vagy a munkavállalók költségeit.

Ugyanakkor a cégek által évente visszafejthető mennyiség még együttesen is csak a világ rézigényének csak egy igen kicsiny részét fedezi majd. 

Ráadásul bizonyos ágazatokban – például az egészségügy egyes területein – elképzelhetetlen a réz használatának feladása. 

A réz iránti piaci igény azonban akkora, hogy bármekkora elérhető mennyiség felértékelődik abból. Egy 2020-ban közzétett elemzés szerint a világ réztartaléka mintegy 870 millió tonna, bár ennek egy része nem kitermelhető.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről