Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Kiderült, miért nem lehet szakálla a repülőgép-pilótáknak

Vágólapra másolva!
Bizonyos munkaadók vagy munkahelyi beosztások megkövetelik, hogy a munkavállaló arcszőrzete ápolt vagy simára borotvált legyen. A légitársaságok közül például jó néhány egyáltalán nem engedi meg a pilótáinak, hogy szakállat növesszenek. Mutatjuk, mi ennek az oka.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szerint nincs olyan írásos szabály, amely kifejezetten kimondja a szakáll tiltását, azonban biztonsági szempontokra hivatkozva jó pár légitársaság nem engedi az arcszőrzet megnövesztését.

Nincs semmilyen szabályozásunk, de sok légitársaság irányelve előírja a pilóták számára, hogy ne legyen szakálluk, vagy csak minimális arcszőrzetet viseljenek, hogy az oxigénmaszk jól illeszkedjen, ha szükség van rá 

– idézi az FAA szóvivőjét a Roadster.

Az 1987-es A szakállak hatása az oxigénmaszk hatékonyságára című tanulmánya szerint "a szakállat viselő személyzet tagjainak tisztában kell lenniük azzal, hogy az oxigénmaszk hatékonyságát csökkenti az arcszőrzet". Majd az írás hozzáteszi: "A maszkokat sokszor nem lehet gyorsan felvenni, és nem lehet hatékonyan lezárni, ha szakállas egyének használják."

Az egyes légitársaságok közül a Delta Air Lines például engedélyezi a pajeszt, amennyiben az nem nő túl a fül vonalának közepétől. A pilóták bajuszt is növeszthetnek, de annak rendezettnek kell lennie, és nem érhet tovább a szájuk sarkánál. A Delta nem engedélyez semmilyen szakállt, illetve az állat vagy az arcot fedő szőrzetet. Hasonló az előírás az American Airlinesnál is.

repülőgép pilóta
Egyes légitársaságoknál szigorú előírások vonatkoznak a pilóták arcszőrzetére 
Fotó: MTI/Mohai Balázs 

A pilóták arcszőrzetére vonatkozó szabályok ismerete inkább csak egyfajta érdekességet jelentenek az utasok számára, azzal azonban érdemes tisztában lenniük, mit vegyenek fel repüléshez, hogy a legkényelmesebben tölthessék el a fedélzeten töltött időt. Ez azért is adhat okot a dilemmára, mert a tapasztaltabb utasok tisztában vannak azzal, hogy repülőgépen a kellemesnél sokszor jóval hűvösebb van - ez lehet akár 10 Celsius fokkal is alacsonyabb, mint a földön, a szabadban mért hőmérséklet. 

Létezik például egy ruhadarab, amit hasznos inkább a bőröndben hagyni

A nőknek a legextravagánsabb, legszexibb ruháikat a kényelmes utazás érdekében érdemes inkább a feladásra kerülő bőröndbe pakolni, ugyanis a repülőúton több okból is érdemes kényelmes ruházatot viselni. A stewardessek tanácsa alapján a biztonsági ellenőrzés és a folyamatos ülés miatt érdemes olyan ruházatot választani a repülőútra, ami praktikus, könnyen le-felvehető, nem szorít, nem nyom sehol. 

Illetve nagyon jól tesszük, ha fekete zoknit sem viselünk a repülőgépen a légtérben. "Az éjszakai repülőjáratokon különösen, ha kitolod a lábad az ülés alól és fekete zoknit viselsz, nehezen észrevehető számunkra, aminek következtében akár el is eshetünk benne" - magyarázta a légi személyzet tagja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről