Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Beteg és gyönyörű nőket erőszakoltak meg a magukat gyógyítónak hazudó sámánok

Vágólapra másolva!
Csak nemrégiben kapott figyelmet a szexuális zaklatásnak egy igen nehezen tetten érhető változata: az, amikor az elkövető a spirituális tanító vagy sámán szerepébe bújva cserkészi be áldozatát. A spiritualitás óriási üzlet, sokan jóhiszeműen fizetnek olyan szolgáltatásokért, melyeket valójában egy szexragadozó nyújt.
Vágólapra másolva!

Mint az utóbbi években több eset kapcsán arra fény derült, a gyógyítók, sámánok, "beavatottak", és az általuk súlyos összegekért nyújtott szolgáltatások világában jócskán vannak szexragadozók is. Erre a kijelentésre egy tavaly márciusban az Egyesült Államokban, Új-Mexikóban történt eset irányította a figyelmet, amiből mostanra bírósági per lett. 

Drága pénz kétes szolgáltatásokért

Egy új-mexikói nő összesen több mint 6 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett azért a "Four Winds Society and the Chi Center" nevű spirituális központnak, hogy ott gyógyító kezelésben részesüljön, valamint részt vegyen egy képzésen, aminek végén "energiagyógyítóként" végzett volna. 

sámán, dob, illusztráció
Egyre népszerűbbek és nagyobb üzletet jelentenek a világon a különböző spirituális gyakorlatok (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A nő azt állítja, hogy miközben egy magát sámánmesternek nevező férfival vett részt egy foglalkozáson, és miután megosztotta vele, hogy gyerekkorában szexuális zaklatás áldozata lett,

az illető a "gyógyító célú" szertartás részeként szexuálisan zaklatta. 

A férfi a rituális foglalkozást "saját kielégülésének céljára használta." Később két másik nő hasonló tapasztalatokról számolt be a férfival kapcsolatban. Az áldozatok csak később tettek bejelentést, így az illető hazautazhatott Panamába. A spirituális központ elismerte, hogy amit a "sámánmester" alkalmazott, "nem része a szokványos gyógyító tevékenységnek."

Gyógyítás címszó alatt szexuális zaklatás

Az elmúlt években több hasonló esetre derült fény. Paul Garlinger korábban ügyvédként praktizált, 2022-ben cikket közölt a spiritualizmus világában tapasztalható szexuális zaklatásokról. A probléma kapcsán kifejti, hogy a zaklatások számának növekedését látni, összefüggésben azzal, hogy a spiritualitás mint üzlet növekedésével, egyre többen fordulnak spirituális tanítókhoz, gyógyítókhoz. 

A jó szándék álcája mögé bújtatott, aljas szexuális zaklatások ráadásul nem is köthetők kifejezetten valamelyik spirituális irányzathoz vagy nézetrendszerhez.

A szerző szerint a zen tanításokban, a tibeti buddhizmusban, illetve a New Age-nek nevezett irányzatokban is jelen vannak kétes gyakorlatok, melyek a mások elleni szexuális zaklatást jelentik.

sámán, szertartás, tűz, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Joshua Newton   / Unsplash

Az érintettek gyakran szégyellik magukat, illetve bizonytalanok abban, hogy valóban rituális abúzus áldozataivá váltak-e, vagy az a tapasztalat, amit átéltek, még a "sámángyógyításhoz" tartozik. Sokan emiatt maguknak sem merik bevallani, hogy amit átéltek, és ami miatt kényelmetlenül érzik magukat, az egy félrevezetéssel elkövetett gyalázatos tett volt.

Gazemberek tévesztik meg a jóhiszeműeket

A problémakör egyik még sötétebb, aljasabb eleme, amikor a visszaéléseket úgy követik el az áldozatokkal szemben, hogy azok ráadásul nincsenek cselekvő- és belátóképességük teljes birtokában. Ennek egyik típusú példája a valamilyen tudatmódosító szer fogyasztása a szeánsz során. 

Magyarországon a közelmúltban nagy figyelmet kapott az az Origo által is követett eset, melyben egy valóságshow-szereplő, VV Anett, majdnem meghalt egy illegális ayahuasca-szertartáson. A szertartásra a volt pornóssal, Aleska Diamonddal ment el. 

Az egykori realitysztárnak az erős szertől durva hallucinációi lettek, melyek elől menekülni kezdett, 

végül 24 óra elteltével találtak rá a siklósi erdőben, ahol meztelenül, törött csontokkal feküdt, sokkos állapotban. 

Ez az eset is jól mutatja, hogy mennyire kiszolgáltatottá válik az, aki spirituális szertartás során drogot vagy tudatmódosítót vesz be, és így potenciálisan gátlástalan szexragadozóknak teheti ki magát. A témát kutató Daniela Pelusoa, a Kenti Egyetem professzora, a dél-amerikai hagyományos kultúrák szakértője a szexuális zaklatási esetek számának növekedése miatt tanulmányában figyelmeztet: elfogadhatatlan, hogy az ayahuasca-szertartások

a hatalommal való visszaélés, a tapasztalatlan sámánok terepeivé váltak, és amelyek során szexuális visszaélések potenciálisan előfordulhatnak.

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a magyar utazókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium is figyelmezteti arra (például Perura vonatkozóan), hogy a potenciális veszélyek miatt érdemes tartózkodniuk az ayahuasca és hasonló "gyógynövénykúra" szolgáltatások, illetve szertartások igénybe vételétől.

szertartás, látnok, spiritualizmius
Illusztráció
Fotó: Unsplash / Alonso Reyes

Egyre nagyobb lesz az üzlet

A spiritualitással kapcsolatos szolgáltatások és cikkek iparága globálisan folyamatosan növekszik, ahogy nő az igény azokra. Az iparághoz tartoznak könyvek, folyóiratok, de például a gyertyák és a különféle spirituális és vallási szertartások kellékei is – ahogy az igénybe vett szolgáltatásoké is.

A globális piac mérete 2022-ben 165,3 milliárd dollár volt a világon, és néhány év múlva, 2028-ra, a modellezések szerint 209,6 milliárd dollárra nő.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről