Örökre megváltoznak az üdítőitalos palackok kupakjai

Vágólapra másolva!
Egy európai uniós irányelv szerint a kupakokat az üdítőitalos palackokhoz kell rögzíteni. A változás környezetvédelmi okokat céloz, de sokan nem örülnek a módosításnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is megírta, az idén júliustól minden műanyagból készült üdítőitalos és ásványvizes palacknál, valamint az italoskartonoknál (pl. gyümölcsleves vagy tejes dobozok) a csomagoláshoz rögzített kupakokat kell használnia a gyártóknak. 

Az új kötelezettséget az Unió egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelve írja elő valamennyi tagállamnak, 

amely 2019. júniusban jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában. Ennek értelmében már 2023 elejétől kikerültek a polcokra a cégek módosított fedelű termékei, noha a szabály alkalmazásának végső határideje még nem járt le.

A SUP- (single-use plastics) irányelvnek hívott szabály fő indoka a környezetvédelem, mert az új megoldással a csomagolás egyben marad, így az uniós jogalkotók szerint ezzel csökken az elveszített vagy eldobott kupakok mennyisége. Higiénikusabb is az új változat, mert ivás közben nem kell a kupakot kézben tartani, amivel kiküszöbölhető, hogy a kupak véletlenül leessen és beszennyeződjön.

További járulékos hatás, hogy elvben az újrahasznosítás is hatékonyabb lehet, mivel ha szétválnak a kupakok és palackok, akkor a kupakok a legtöbb esetben a kommunális szemétbe kerülnek, és sokszor az óceánokban végzik, ahol műanyagszigetekké csoportosulnak. Viszont ha egyben marad a kupak és a palack, akkor az újrahasznosító üzembe kerülnek, és könnyebb a válogatás, illetve az újrahasznosítás.

palack, kupak, illusztráció,
A jövő hónaptól már csak olyan üdítőitalok forgalmazhatók az Európai Unióban, amelyeknél a palackra vannak rögzítve a kupakok 
Fotó: Shutterstock/FotoDax / Shutterstock/FotoDax

Ez hozzájárul a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához. A szabályozás a kereskedők számára nem jár kötelezettséggel.

Ugyanakkor a Világgazdaság beszámolója szerint

 a változás eddig nem aratott teljes sikert a fogyasztók körében.

Többen arra panaszkodnak, hogy a kupak ivás közben zavaró, nem férnek tőle az italhoz, megkarcolja az arcot, és légmentesen visszazárni is nehezebb, mint a korábbi megoldást. 

Érdemes megemlíteni, hogy az irányelv hatálya alá tartozó eszközök köre szélesebb, az italoskupakok mellett ideértendők ugyanis az ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre. Az Európai Bizottság három év múlva, 2027 júliusáig értékeli, mi és hogyan valósult meg az irányelvből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről