Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rengeteg magyart érint a hatalmas utazásszervező iroda csődje

dühös nő, utazási iroda csőd
Több tízezer utast érint az FTI Touristik csődje
Fotó: Prostock-studio
Vágólapra másolva!
Körülbelül 65 ezer utas tartózkodott külföldön, amikor a napokban csődöt jelentett Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI Touristik. A cég bedőlése sok magyar utast is érint.
Vágólapra másolva!

Az első, még nem teljes körű felmérés szerint 

mintegy 1400 magyar utast érint a fizetésképtelenségét kedden bejelentő német FTI Touristik csődje

 - közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől kapott információkra hivatkozva a Turizmus.com.

A hazai irodák eddigi visszajelzései alapján felvázolt létszám még nőhet, azaz lehet, hogy valójában még több magyar utazási terveit írja át az FTI Touristik csődje, a szakmai szervezetnél ugyanis azt hangsúlyozták, hogy a felmérés nem teljes körű.

Az egyik legnagyobb magyarországi utazásközvető cég, a Gruber Travel féltucatnyi foglalását törölték a német utazásszervező fizetésképtelensége miatt.

A Világgazdaság szerint az utak június végén, július elején, illetve decemberben lettek volna esedékesek. 

„Az FTI rendszerint az indulás előtt három héttel inkasszál, a távol eső indulási időpontok miatt ez nálunk nem történt meg" – nyilatkozta a szakmai portálnak Gruber Csaba tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy már megkezdték az utak más, magyar vagy külföldi utazásszervező útjaira való átfoglalását. 

image

Kevésbé volt szerencsés a Delta Reisen, amelynek csak június végéig 25-30 foglalásukat érinti a csőd. Az iroda ügyvezetője, Kovács Katalin tájékoztatása szerint szerdáig a június 4–10. közötti indulások törléséről értesítették őket írásban, ez az esetükben 10 foglalást jelent. A Delta Reisen veszteséglistája azonban ennél jóval hosszabb, a nyári szezonban minden hónapban 20-30 foglalást érint. 

Klasszikus nyári utakról, zömében törökországi vagy más, egzotikus úti célra induló nyaralásokról van szó. 

Hogy utasaik visszakapják-e a befizetett összeget, csak hónapok múlva fog kiderülni.

Ahogy az Origo is megírta, a német FTI Touristik utazásszervező kedden kezdeményezett csődeljárást a müncheni bíróságon. A csőd bejelentésekor az utazásszervező mintegy 65 ezer utasa tartózkodott külföldön. A fizetésképtelenségi kérelem kezdetben csak az FTI Touristikot érinti, azonban a jövőben az FTI csoport más vállalatainál is megindítják az eljárást. 

A mintegy 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern - Európa harmadik legnagyobb utazási csoportja a TUI és a DER Touristik után - a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe.

Az FTI bukása a legnagyobb csőd a német utazási piacon a Thomas Cook 2019-es bedőlése óta. A károk azonban várhatóan alacsonyabbak lesznek, mint a Thomas Cook csődbemenetele után.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről