Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nagy a baj, súlyos lépést hoztak meg az amerikai divatáruházak

Vágólapra másolva!
A pandémiát követően az elmúlt időszakban csökkent a luxuscikkek forgalma. A negatív trendet amerikai divatházak úgy próbálják meg áthidalni, hogy egyesítik erőiket, azaz a fúzió mellett döntenek.
Vágólapra másolva!

A Saks Fifth Avenue anyavállalata 2,65 milliárd dolláros üzletet kötött a rivális Neiman Marcus megvásárlására, amit mindkét cég igazgatótanácsa támogatott. 

A Saks Global néven induló egyesült vállalat éves forgalma körülbelül 10 milliárd dollár lehet,

ami nagyjából kilencede a luxusipart uraló LVMH tavalyi árbevételének. Az Amazon és a Salesforce kisebbségi tulajdonos lesz. 

A luxuscikkeket kínáló áruházláncok hónapokig tárgyaltak. Mindkét cég azzal küzdött, hogy a nagy divatmárkák saját üzletházai elvonták a forgalmat, és a vásárlóik egyre kevesebbet költöttek drága árukra. 

A fúzió finanszírozói között van a HBC, amely 2013-ban megvásárolta a Saksot, s most kétmilliárd dollárral támogatja az üzletet, amit a meglévő befektetők adtak össze, mint a Rhone Capital, az Abu Dhabi Investment Council és az NRDC Equity Partners. 

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban kiemeli: a luxuscikkek értékesítése az elmúlt években lelassult, miután a pandémiás trend lelohadt. Emlékezetes, mennyire felpörögtek az eladások az elmúlt években, a pezsgők, a kézitáskák és a luxusékszerek piacán. Ezt a trendet nevezik az iparágban bosszúvásárlásnak.

A Bain &Co. becslése szerint az amerikai kontinensen a luxuskiadások 2023-ban 8 százalékkal estek vissza 2022-höz képest, bár Ázsiában és Európában nőttek az eladások.

Neiman Marcus, NeimanMarcus, Luxury Department Store Chain Neiman Marcus Files For Bankruptcy Protection
A Neiman Marcus egyik áruháza Illinois államban 
Fotó: AFP

Bajban a Gucci

Olyan régi márkák is nehézségekkel küzdenek, mint a Gucci. Az anyavállalat, a Kering immár évek óta nem képes feltámasztani a Gucci varázsát, amely a cég profitjának kétharmadát adja. Több mint egy éve a márka új dizájnert is kapott Sabato De Sarno személyében, de egyelőre úgy tűnik, ő sem járt sikerrel.

Az idei év sem indult jól, de már a tavalyi év végén is esett a Gucci forgalma, miután a Double G övek és a Princetown papucsok sem nyerték el a gazdag vásárlók tetszését.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, 

a Kering így továbbra sem tud lépést tartani versenytársaival, az LVMH-val vagy a Hermesszel, miközben a luxusipar száguldása is lelassult tavaly.

A negatív trendek hatására nem csoda, ha a Kering részvényei az idén 15 százalékot estek. A Kering esetében a visszaesés egyik oka a kínai gazdaság lassulása, a másik pedig, hogy a Gucci új divattrendet keres. De a Kering is igyekszik előre menekülni: tavaly részesedést vásárolt a Valentinóban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről