Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiderült az arany titka: ezért emelkedett csillagászati magasságokba az ára

Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama az elmúlt időszakban többször is történelmi rekordokat döntött. Szakértők szerint a sárga nemesfém elképesztő mértékű drágulásának több oka is van.
Vágólapra másolva!

A mérések kezdete óta még soha nem tervezte ennyi jegybank, hogy tovább emelje aranytartalékát a közeljövőben: a World Gold Council 2018 óta évente esedékes felmérésében a megkérdezett központi bankárok 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy további tartalékképzésre számít az arany tekintetében a következő egy évre vonatkozóan, ilyen magas értékre pedig még korábban soha nem volt példa.

A továbbra is kitartó jegybanki felvásárlás egyrészről meglepő lehet, mivel a monetáris hatóságok már az elmúlt két évben is rekordmennyiségű sárga nemesfémet pakoltak be a széfjeikbe:

 a felvásárlási láz 2022-ben korábban soha nem látott magasságba, 1082 tonnára nőtt, amit tavaly a történelem második legmagasabb mutatója, 1037 tonna követett.

Másrészről viszont mégsem beszélhetünk derült égből érkező villámcsapásról: a jegybankok ugyanis – a lakossági és a profi befektetőkhöz hasonlóan – akkor vesznek aranyat a tankönyv szerint, ha például bizonytalan a világgazdasági helyzet. 

A jegybankok először az orosz–ukrán háború kirobbanását követően kezdték hatalmas tempóban növelni aranytartalékaikat, majd a közel-keleti harcok kirobbanása után nem volt kérdés, hogy tavaly is rekordközelbe érhet az arany iránti kereslet – ennek hatására többször is megdőlt a nemesfém történelmi árfolyamcsúcsa.

arany
A világ jegybankjai egyre növelik az aranytartalékaikat 
Fotó: Shutterstock

A befektetők ilyen időszakokban ugyanis tömegesen keresnek biztonságos menedéket a klasszikus menedékeszközökben, így az állampapírokban és az aranyban. Szakértők szerint további lendületet adhat az arany árfolyamának, hogy nem csillapodik a központi bankok nemesfémvásárlása. 

Az Arany Világtanács (Word Gold Council) jelentése kiemeli:

 a legnagyobb aranytartalékkal jelenleg az Egyesült Államok rendelkezik a maga 8133 tonnás készletével, a második helyen Németországot találjuk 3352 tonnás állományával, 

az elmúlt időszak egyik leglendületesebb felvásárlója, Kína pedig 2262 tonna arannyal rendelkezik a legfrissebb információk szerint, ami a globális hatodik helyre elég számára. Hazánk aranytartaléka 94,5 tonna, ami mai árfolyamon számítva 6,4 milliárd dollárt, azaz durván 2367 milliárd forintot ér - emeli ki a Világgazdaság.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről