Így próbálják meg átverni az embereket a budapesti pályaudvarokon

Vágólapra másolva!
A nagy budapesti pályaudvarokon járva könnyen belefuthatunk szélhámosokba: időről időre felbukkannak például olyanok, akik valamilyen "adományra" gyűjtenek, és régi tapasztalat, hogy jobb elkerülni a kétes pénzváltókat is. Ám egy ideje egy újabb csalási forma is megjelent a főpályaudvarokon.
Vágólapra másolva!

Régóta alkalmazott módszer, hogy csalók kétségbeesettséget színlelve vonatjegyre kérnek pénzt, hogy haza tudjanak utazni a családjukhoz. Aztán lehet, hogy két hét múlva újra ugyanezzel a szöveggel jön oda hozzánk, innentől pedig már egyértelművé válik, hogy mennyire hihetőek a szavai.

De népszerű "pénzkereseti forrás" a jegykiadó automaták érmetálcájának eltömítése is.

A Redditen azonban nemrég egy olyan csalásról számoltak be, amihez már "eszközt" is használtak, méghozzá egy bizsut. Egy felhasználó a következő történetet osztotta meg a közösségi oldalon:

„Egyszer a Népliget buszállomáson leült mellém egy fiatal, magát románnak valló srác, majd teátrális mozdulatokkal eljátszotta, hogy talált valamit a pad alatt. Egy gyűrű volt, rajta egy 300.000 forintos árcédulával. Mondta, hogy ő nem tud olvasni meg nem is ismeri a környéket, de ideadja a gyűrűt a telefonomért cserébe, és akkor én jó pénzért eladhatom egy ékszerüzletnek. Persze elhajtottam”

– írta a kommentelő.

Természetesen sem a talált gyűrű, sem annak értéke nem volt igaz, így a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy odébbállunk

- javasolja a Promotions.hu. Általános tanácsként pedig leginkább azt tudjuk javasolni, hogy mindenki a lehető legkevesebbet időzzön ezeken a helyeken, mert ahol egy csaló megjelenik, ott általában több is van, és ne legyenek kétségeink, mindegyikük a könnyen megvezethető emberek pénzére hajt.

Népliget, Busz, autóbusz-állomás, főváros
Újabb trükkel próbálnak átverni csalók a budapesti pályaudvarokon
Fotó: Mti/ Róka László

De talán még ezeknél is elítélendőbb csalási forma az, amikor valaki a másik érzelmeire hatva szeretne pénzt kicsalni. Egy, az Origo által a napokban közölt friss összesítés szerint tavaly több mint 1 milliárd dollárt csaltak ki bűnözők hiszékeny emberektől úgy, hogy szerelmet ígértek nekik. Ez a szám ráadásul csak az Egyesült Államokra vonatkozik, miközben a csalásforma szerte a világon elterjedt.

Az úgynevezett romantikus csalások az online visszaélések különösen alattomos, kegyetlen formái, melyek az áldozat érzéseit használják ki egy soha be nem teljesedő romantikus kapcsolat ígéretével

A romantikus csalások jellemző forgatókönyve szerint a csaló magát másnak kiadva, olykor egy komplett életutat hazudva cserkészi be áldozatát, akivel általában nem is találkozik, vagy csak annyi időre és olyan módon, hogy ne bukjon le. 

A bűnöző az áldozat jóhiszeműségét kihasználva, aprólékos munkával építi fel a közöttük lévő bizalmi, szinte intim viszonyt, egy romantikus kapcsolat ígéretével. Ennek beteljesülését azonban rendszeresen halogatja váratlan akadályokra hivatkozva, melyek megoldásához viszont az áldozattól kér "kölcsön".

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!