Benzinszállító autókkal szállíthatták az étolajat Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai közösségi oldalakon futótűzként terjed a hír, miszerint több nagyvállalat is benzinszállító teherautókkal szállíthatta a konyhai étolajat úgy, hogy nem fertőtlenítették a rakteret. Az olaj így mérgezést, megbetegedést okozhat. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

Futótűzként terjednek a Kínában használt online közösségi felületeken azok az állítások, amik szerint egyes étolaj-szállítmányoktól súlyos mérgezést lehet kapni, mert az olajat benzinszállító kamionok tartályaiba öntötték úgy, hogy azokat előzőleg nem fertőtlenítették.

A hírt komolyan veszik a kínai hatóságok, és vizsgálatot indítanak az ügyben. Egyelőre még semmi nem tekinthető biztosnak a híresztelésekkel kapcsolatban, de talán árulkodónak tekinthető, hogy a BBC a Xin Jing Bào, azaz az "Új Pekingi Hírek" (angolul: Bejing News) alapján számol ne a történtekrtől.

A lap egyébként "belső forrásokra" hivatkozva ír arról, hogy 

a benzin után közvetlenül étolajat szállító teherjárművekről szóló értesülések nem kitalációk. 

Összeállításukban megszólal egy sofőr is, aki azt mondta, a gyakorlat széles körben elterjedt, és a szállítmányozási iparágban "nyílt titokról" van szó. Az egyelőre nem ismert, hogy amennyiben a jelenség valóban létezik, lokalizálható-e, azaz csak a hatalmas ország egy-egy részén jelentkezik csak, vagy egész Kínában csinálják ezt.

Az étolajjal töltött benzintartályok ügye az internetes adatok szerint az elmúlt napok legtöbb érdeklődést kiváltó témái közé tartozik a kínai közösségi felületeken. Például a Weibón – ezt gyakran a kínai X-nek, a korábbi Twitter kínai megfelelőjének nevezik – több tízezer poszt született a témában néhány nap alatt, melyek több millió megtekintésnél és reakciónál járnak. Többen aggodalmuknak adtak hangot az élelmiszer-biztonsági intézkedések illetve azok betartásával kapcsolatban.

A Bloomberg értesülései szerint a botrányos állítások kapcsán az egyik nagy, állami tulajdonú étolajgyártó-vállalat termékeit kivonták két nagy online kínai webáruház kínálatából.

A Nikkei Asia úgy tudja, hogy a botrányban több vállalat is érintett, és a kínai lapban megjelentek szerint 

a cégek költségmegtakarítás miatt alkalmazzák ezt a fogyasztókra nézve nagyon veszélyes megoldást.

Az internetes felhasználók közül sokan párhuzamot vonnak a 2008-as nagy tejbotránnyal, amely akkor az egész országot megrázta, hatásai pedig Ázsia más országaiban is jelentkeztek. A 2008-ban kirobbant súlyos ügy középpontjában a korábban kiváló minőségű termékeiről ismert Sanlu nevű tejipari vállalat állt. A céghez 2007 óta már eljutottak a panaszok a termékeiktől megbetegedő gyerekekről, de a cég működését csak 2008-ban függesztették fel. Kiderült, hogy termékeikbe a műanyaggyártás során használt vegyület, melamin került.

A vegyi anyagtól akkor mintegy 300 ezer kisgyermek betegedett meg, többük egészsége maradandóan károsodott, 6 csecsemő pedig meghalt szennyezett tejpor miatt. A cég vezetőit 2009-ben állították bíróság elé, és halálra ítélték őket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről