Kiderült, milyen a hazai gáztárolók töltöttségi szintje

Vágólapra másolva!
Nagy tempóban töltik a télre készülő európai országok a föld alatti gáztárolóikat. A Magyar Földgáztároló Zrt. a névleges mennyiségnél az idén is valamivel több gázt raktározhat el. Bemutatjuk, hogy áll jelenleg a hazai gáztározók töltöttségi szintje.
Vágólapra másolva!

A létesítmények töltöttségi szintje az uniós országokban 81,02 százalék, ami a tagországok éves gázigénye negyedének (24,19 százalékának) a fedezésére elég a július 14-i hivatalos uniós statisztika (Gas Infrastructure Europe) szerint.

Magyarország is jól áll: 80,15 százalékon tart. 

A betárolt mennyiséggel az éves hazai gázigény 51,62 százalékát fedezi. Ez fontos mutató, de a jelentősége országonként eltérő súlyú. Magyarországon nagy szerepe van, mert az ország saját gáztermelése szerény, a felhasználók alapvetően a vezetéken folyamatosan érkező importra és az importból betárolt gázra támaszkodhatnak.   

A hazai betárolt gáz öt létesítményben található, ebből négy a Magyar Földgáztárolóé (MFGT) és egy Hexumé. Az utóbbi szőregi tárolója lényegében megtelt, 95,97 százalékon áll. Az MFGT-ibe még fér – 73,37 százalék –, de már nem sok, pedig a betárolás még nagy lendülettel tart. Ezért a társaság kérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ismét hozzájárult ahhoz, hogy a társaság kissé „túltöltse” két tárolóját.

A Világgazdaság hozzáteszi: a 280 millió köbméter mobil kapacitású kardoskúti létesítménybe további 40 millió tölthető, míg a 2170 millió köbméteres zsanaiba plusz 230 millió köbméter.

gáztároló MŰSZAKI ESZKÖZ nyomásmérő óra TÁRGY
Magas a hazai földgáztárolók töltöttségi szintje 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

Ezekre a pluszmennyiségekre alapvetően a kereskedői igények miatt van szükség, amelyek mögött többfajta kereslet áll:

  • elsősorban a magyarországi felhasználók részéről,
  • Magyarországon tárolnak gázt a szerbiai igények kielégítésére is,
  • a kereskedők piaci igények szerint exportálnak/tranzitálnak is Magyarországon át, vagy innen.

A két említetten túl az MFGT-nek Pusztadericsen van egy 340 millió köbméter mobilgáz-kapacitású és Hajdúszoboszlón egy 1640 millió köbméter mobilgáz-kapacitású föld alatti gáztárolója.  

Az Energiaügyi Minisztérium egy korábbi közlése szerint egyébként az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellett volna elérnie a 65 százalékos szintet, de ez az elvárás már jóval korábban, május elejére teljesült. A végleges célérték november elsejei határidővel az Európai Unió földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamai számára egységesen 90 százalék.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről