Új tulajdonosa van a legendás kecskeméti konzervgyár utódjának

Vágólapra másolva!
Az élelmiszeripar területén bővítette befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. megvásárolta a 2005-ban alapított Kecskeméti Konzerv Kft-t.
Vágólapra másolva!

Száz százalékban magyar tulajdonba került a 2005-ben alapított, mintegy 250 főt foglalkoztató Kecskeméti Konzerv Kft., miután a Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. megvásárolta a korábbi tulajdonosaitól a cég többségi részesedését. 

A tranzakció július 10-én zárult le, aminek révén nőtt a magyar tulajdon aránya a hazai konzerviparon belül. 

Az új tulajdonos célja, hogy tőkeerős háttérrel, változatlan szakmai menedzsment irányításával tovább erősödjön a társaság piaci pozíciója, ezzel pedig az alapkezelő mezőgazdasági és élelmiszeripari jelenléte – áll a Gránit Alapkezelő sajtóközleményében.

konzerv, konzervnyitó, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A jelentős konzervipari céget a német hátterű M Invest HU Gmbh-tól, valamint öt magyar magánszemély tulajdonosától vásárolta meg az Agrár-Finance Kft., utóbbiak esetében a generációváltás iránti igény is elősegítette, hogy az értékesítés mellett döntsenek. A jelenlegi menedzsmentnek kisebbségi tulajdonrésze marad a társaságban, a tranzakció által pedig a stratégiai fontosságú élelmiszer és konzervipar területén tovább nőtt a magyar tulajdon aránya.

Célunk, hogy a Kecskeméti Konzerv Kft. szakértelmére és szakmai menedzsmentjének tudására építve, a tőkeerős háttérre támaszkodva tovább erősítsük a társaság piaci pozícióját mind a hazai, mind az exportpiacokon

– mondta Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a Főnix Magántőkealap befektetéseinél kiemelt szerepet kap a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területe, a jelenlegi tranzakció pedig egy újabb fontos mérföldkő e tekintetben.

A befektető fontos célja a meglévő munkahelyek megőrzése, a helyi gazdákkal és termelőkkel való együttműködés erősítése, valamint a hosszú távú versenyképes és értékteremtő működés feltételeinek a biztosítása.

"A mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén lévő befektetéseinkkel célunk hozzájárulni e stratégiai fontosságú ágazat modernizálásához, a fenntartható működés erősítéséhez és a magyar tulajdon részarányának növeléséhez” – fogalmazott Mikesy Álmos.

A Kecskeméti Konzerv Kft.-nál az utóbbi években számos fontos, nagy értéket képviselő fejlesztés valósult meg. 2022-ben új raktárat avattak a cégnél, a 9300 négyzetméteres létesítmény része volt annak a 3,8 milliárd forint értékű beruházási csomagnak, melyet a kormány 1,2 milliárddal támogatott. A cég élen jár a magyarországi termesztésű csemegekukorica és zöldborsó feldolgozásában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről