A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Koncertjegyárak: felső határ a csillagos ég?

Taylor Swift
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány után hirtelen világszerte újra megteltek a koncerttermek és a szabadtéri rendezvényhelyszínek, a közönség pedig lelkesen tért vissza a koncerthelyszínekre. A koncertjegyárak ugyan drámai mértékben megemelkedtek, azonban ez egyáltalán nem fogta vissza a rajongókat. Összeszedtük, hogy mennyiért lehet ma belépni egy koncertre a nagyvilágban, illetve Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A koncertlátogatók mindig is hajlandók voltak sokat áldozni azért, hogy élőben láthassák kedvenceiket, de az elmúlt időszakban olyan mértékben drágultak a koncertjegyárak, hogy azok már egy új sztratoszférába emelkedtek - panaszolja a Sky News szakírója.

Koncertjegyárak
Az elmúlt időszakban elszálltak a koncertjegyárak
Fotó: ANP via AFP

A koronavírus-járvány alatt a legtöbb országban szüneteltek a tömegrendezvények, így a koncertek is, így számos előadó komoly anyagi nehézséggel nézett szembe. A zenészek legfőbb bevételi forrását ugyanis a koncertek adják, mégpedig nem pusztán a jegybevételek, hanem a járulékos termékekből (például ajándéktárgyakból) befolyó összegek.

A világjárvány lecsendesedésével azonban újra megteltek a koncertszínpadok, és az elmúlt években a koncertjegyek árai is látványosan megemelkedtek.

A koncertjegyárak világszerte jócskán megdrágultak a Covid-járvány előtti időszakhoz képest, a Pollstar szerint a legnépszerűbb koncertturné átlagos jegyára 122,84 dollár volt tavaly, szemben a 2019-es 91,86 dollárral. Ez jól mutatja, hogy mennyire megdrágult a jegyvásárlás.

A drágulás mögött részben a megemelkedett költségek állnak, de fontos szempont, hogy nem csökkent a kereslet a rajongók részéről.

Csillagászati koncertjegyárak

De visszatérve Európába: Bruce Springsteen rajongói például több mint 120 fontot (kb. 56 ezer forint) voltak kénytelenek fizetni az állójegyekért az amerikai zenész idei májusi turnéján, de még ennél is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk azoknak, akik Billie Eilish jövő évi egyesült királyságbeli koncertjein szeretnének állójegyet vásárolni, azok ugyanis 145 fontba (kb. 68 ezer forint) kerülnek.

A világsztár Taylor Swift idén júniusban koncertezett az Egyesült Királyságban az Eras világkörüli turné keretében. A milliárdos pophercegnő több stadionban is fellépett, a londoni Wembley Stadionban, az edinburgh-i Murrayfield Stadionban és a liverpooli Anfield Stadionban.

Billie Eilish
Billie Eilish tavalyi fellépése a Sziget Fesztiválon
Fotó: Sziget Official 

A jegyárak a magyarországi koncerthelyszínekhez képest brutális nagyságrendűek voltak, az internetet böngészve általában 500 fonttól (kb. 228 ezer forint) kezdődtek ezekre a helyszínekre, de némelyikért ezer fontot is elkértek (kb. 466 ezer forint).

Azért lehetett jóval olcsóbban, 251 fontért (117 ezer forintért) is hozzájutni belépőkhöz. Igaz, ezek a  jegyek nem angliai, hanem a Párizs melletti Nanterre-i fellépésre szóltak, a La Defense Arénába. Ez alighanem jelzi az egyes nyugat-európai koncerthelyszínek közötti árbeli különbséget is. 

Mennyibe kerültek a jegyek Ed Sheeran budapesti koncertjére?

Ezek után evezzünk át a hazai vizekre, illetve koncerthelyszínekre. A karrierje során a napokban a Puskás Arénában első önálló magyarországi koncertjét adó Ed Sheeran fellépésére a rajongók 5 jegykategória közül válogathattak: a legolcsóbb ülőjegy, ami az ülésrenden upper levelként volt feltüntetve, 24.900 forintba került, míg a middle level ülésekre szóló jegyeket 29.900 forintért lehetett beszerezni. 

A lower level lelátókra 

  • 39.900 forintért lehetett jegyet váltani, 
  • a legdrágábbak a hot seats ülőjegyek voltak, 
  • 49.900 forintért, míg az állójegyek 34.900 forintba kerültek.
Ed Sheeran
A Puskás Arénában első önálló magyarországi koncertjére készül Ed Sheeran
Fotó: Getty Images

Az alapáron felül az összes jegyre 2500 forint kezelési költséget számoltak fel. A színpad az énekes szokásához híven a küzdőtér közepén helyezkedett el, így a stadion minden pontjából a lehető legjobb kilátás nyílt a show-ra.

Jegyárak a népszerű fővárosi koncerthelyszíneken

A másik nagy fővárosi koncerthelyszínen, 

a Papp László Budapest Sportarénában a népszerű magyar előadó, Ákos december 14-én lép fel Metropolis lemezbemutató koncertjével, ahová az állóhely 19.990, a VIP állóhely 24.990, az ülőhelyek pedig 19.990 forintba kerülnek.

Gangsta Zolee és a Kartel szintén a Papp László Budapest Sportarénában jövő januárban sorra kerülő fellépésére ennél valamivel olcsóbban lehet bejutni, ugyanis 14.200 és 21.200 forintba kerülnek a jegyek.

A tavaly hatalmas sikert aratott, teltházas aréna koncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence december 7-én ismét fellép, ezúttal az MVM Dome színpadán. Az előadásra 19.999-44.990 forint között négy árkategóriában lehet jegyet vásárolni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!