Sokat spórolhat nyaralás közben, ha ezekre odafigyel

Vágólapra másolva!
Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében.
Vágólapra másolva!

Kényelmi szolgáltatásként hirdetik, ám ügyféloldalról nézve a komoly lehúzást jelent a dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion – DCC) szolgáltatás, amelyekkel a külföldi ATM-es készpénzfelvételeknél, illetve kereskedelmi kártyaelfogadásban, elsősorban a POS-terminálokon találkozhatunk egyre több helyen a nyaralás alatt – figyelmeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

bankkártya, terminal, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Nem lehet megúszni a valutaváltást

Az egésznek az az alapja, hogy az emberek döntő része abban a pénznemben szeret fizetni, amiben a jövedelmét kapja – mi magyarok tehát forintot használunk. A DCC szolgáltatásban az automata épp ezt a lehetőséget ajánlja fel, vagyis azt, hogy a külföldi számlát forintban fizessük ki az adott ország pénzneme helyett.

Alapvetően minden külföldi tranzakciónk – ha nem devizaszámláról fizetünk – a végén forintban terhelődik a számlánkon. A külföldi pénznemben történő fizetést a kártyatársaság (igen kedvező árfolyamon) euróra vagy dollárra váltja, majd itthon a kártyakibocsátó bankunk váltja át az így világvalutaként nyilvántartott pénznemben kifejezett összeget forintra. Sokan épp ettől a kettős váltástól (konverziótól) tartva gondolják azt, hogy olcsóbb, ha egyből forinttal fizetünk, de ez nem így van: Gergely Péter arra hívja fel figyelmet, hogy a külföldi kereskedő egészen biztosan nem forintban kéri a bankjától az ügyfél által fizetett összeget, így a forintban történő fizetéskor a banknak ugyanúgy vissza kell váltania a fizetett összeget az adott ország pénznemére. 

Ez azt jelenti, hogy a konverzió költsége nem spórolható meg – azt a bank egész biztosan beépíti az árfolyamba. 

De ekkor a külföldi elfogadó bank még csak a pénzénél van, ám jó eséllyel keresni is akar az extra szolgáltatáson. Így válik a DCC rémálommá, és így kerülhet – például – egy 100 eurós számla kifizetése az euróban történő fizetés 39.200 forintja helyett akár 10-15, sőt akár 20 százalékkal is többe, 47.000 forintba pusztán azért, mert a forintban történő fizetést választottuk.

Erre figyeljünk külföldön bankkártyás fizetéskor

Gergely Péter szerint egyre több elfogadó áll át erre a lehetőségre, így egyre gyakoribb, hogy fizetéskor választanunk kell. Ehhez ad segítséget a BiztosDöntés.hu szakértője:

Fontos, hogy ha a fizető terminálon két különböző pénznemben jelenik meg a fizetési lehetőség, mindig az adott ország pénznemét válasszuk, ahol épp vagyunk. 

Ha a kereskedő kérdez rá ugyanerre, akkor is így cselekedjünk, ne fogadjuk el azt, hogy ő esetleg a forintban fizetést ajánlja, mert ráfizethetünk. Ugyanis a kereskedők is tisztában vannak a DCC működésével, s mivel az elfogadó rendszerint megosztja a drága váltáson szerzett extra jövedelmet velük, így – bár a szabályozás szerint a döntés minden esetben az ügyfélé – nem árt odafigyelni arra, mit ajánlanak.

A készpénzkiadó automatáknál hasonló a helyzet

hiába ajánlja fel az automata, hogy a felvett készpénz árát forintban számolja el, ne fogadjuk el ezt: ha például török lírát vennénk fel, akkor a lírában történő elszámolást válasszuk

 – ajánlja Gergely Péter.

atm
Figyeljünk oda, milyen váltási árfolyamot választunk, ha külföldi nyaraláson pénzt veszünk fel ATM-ből (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Egyébként néhány POS-terminálnál akár árfolyamot is láthatunk, a készpénzkiadó automatáknál pedig kötelező a váltási árfolyamot feltüntetnie a terminálnak. Ám az automaták zöme nem azt írja ki, hogy az elkölteni/felvenni kívánt összeg mennyi forintban, hanem azt, hogy egy forintért mennyi pénzt kaphatunk a másik ország pénznemében. Euró esetében tehát nem euró/forint, hanem forint/euró árfolyamot láthatunk.

Segíthet ugyanakkor elgondolkodni a váltási árfolyamon az, hogy több helyen azt is feltüntetik a készpénzkiadó automatáknál, hogy az adott árfolyam milyen mértékben tér el a középárfolyamtól. 

A hazai bankok 1-2,6 százalékkal térítik bankkártyás vásárláskor árfolyamaikat a középárfolyamtól, ha ennél lényegesen magasabb árfolyamrést látunk, egész biztosan alaposan ráfizetünk – hívja fel a figyelmet a szakértő.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!