A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elkezd kiépülni a rendszer az önvezető autókhoz a magyar utakon

Vágólapra másolva!
Hamarosan nagyot léphet előre Magyarországon a sofőr nélküli közlekedés, ugyanis elkezdődhet az önvezető autók teszteléséhez és működésének támogatásához szükséges központi rendszer, illetve az adatgyűjtő szenzorszigetek kialakítása az M1-M7 kijelölt szakaszain. Már a projektet kivitelező céget is kiválasztották.
Vágólapra másolva!

A napokban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, amelyből kiderült, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából, a Sagemcom Magyarország Elektronikai Kft. szakemberei szerelhetik fel az M1-M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszán azokat a szenzorokat, amelyek valósidejű forgalmi adatokat szolgáltatnak és hozzájárulnak majd az autonóm járművek tesztjeihez. Szintén ez a cég kapta a megbízást a központi adatfeldolgozó és tároló edge szerverek szállítására és telepítésére is.

Az új, autonóm technológia jövőbeli alkalmazásához az infrastruktúra fejlesztése is elengedhetetlen, hogy járművek mellett, újabb szintet lépjen az autonóm közlekedés.

Ezért Magyarországon is elkezdődik  az automatizált járművek teszteléséhez és működésének támogatásához szükséges központi rendszer, illetve az adatgyűjtő szenzorszigetek kialakítása.

Önvezető autó
A hazai autópályák egyes szakaszain megkezdik a szenzorszigetek telepítését, amelyek elengedhetetlenek az önvezető autózás megvalósításához
Fotó: Shutterstock/Scharfsinn 

A Magyar Építők cikke szerint a projekt ezen részében, egy olyan központi rendszeren alapuló közlekedési rendszert dolgoznak ki, amely a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, a kihelyezett szenzorok adataival támogatja majd az autonóm járművek tesztelését és üzemeltetését, különös tekintettel a környezetérzékelésre és a járművek központi irányítására.

Az automatizált közlekedés legfelső lépcsőfokának egyébként azt tekintik, amikor bárhol és önállóan lesz képes haladni a jármű. Ennek feltételei még nem állnak rendelkezésre, csupán a filmvásznon. Ahogy azt a Knight Rider filmsorozatban láttuk az önvezető, mesterséges intelligencia alapján vezérelt elpusztíthatatlan autó esetében. A távlati cél ez, hogy „a sofőrt” a volán mögött szundikálva vigye el az autója a kijelölt célig.

Itt létesülnek a szenzorszigetek

Az M1-M7 autópálya kijelölt szakaszain különféle típusú szenzorokból - kamera, radar, lidar - álló 5G lefedettséggel rendelkező infrastruktúrát építenek ki.

A szenzorszigetek telepítései helyszínei:

  • M1-M7 autópálya közös szakasza, az Egér út csomópont és Budaörsi pihenő között,
  • M7 jobb 8+290 VJT (változtatható jelzésképű táblákkal )+útirányjelző portál, 
  • M7 bal 8+400 VJT+útirányjelző portál, 
  • M7 jobb 8+690 VJT+útirányjelző portál.

A központi adatfeldolgozó és tároló edge szerver helyszíne pedig az MO-ás szigetszentmiklósi mérnöksége lesz.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!