Pénzszórás: ezt a 12 dolgot kerülje el

Vágólapra másolva!
Az életben számos olyan dolog van, amire feleslegesen költünk el viszonylag sok pénzt. A világhírű befektetési tanácsadó, Warren Buffett, összeszedte azokat a dolgokat, amelyeket, ha elkerülünk akkor megelőzhető a pénzszórás. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!
Vágólapra másolva!

Warren Buffett, annak ellenére, hogy milliárdos, meglepően sok olyan szokása van, amely arról árulkodik, hogy egy takarékos ember. Tapasztalatai alapján összegyűjtötte azt a 12 dolgot, amelyek elkerülésével könnyebben meg tudjuk tartani a pénzünket. Ezek a dolgok elsőre apró kiadásnak tűnnek, azonban a rendszeressége miatt könnyen nagyobb összeget tehetnek ki. Ha megértjük azt, hogy hol folyik el a pénzünk, akkor sokkal könnyebben megelőzhető a pénzszórás. 

pénz, kvíz, pénzszórás
Pénzszórás: ezeket kerülje el
Fotó: pixabay.com

Felesleges pénzszórás: ezekre figyeljen oda

  1. A latte csapda

A mindennapi kávé elfogyasztása nem tűnik luxusnak, azonban a pár százforintos tételek gyorsan összeadódhatnak. Buffett szerint az otthoni kávéfőzés drasztikusan csökkentheti az emberek kiadásait.

2. Kényelmes dolgokért való fizetés

Az előre felvágott zöldségek, az egyesével csomagolt nasik és palackozott vizek olyan extra kiadások, amelyek felesleges pénzszórásnak számítanak. 

Ha olyan dolgokat veszel, amelyekre nincs szükséged, hamarosan el kell adnod azokat, amelyekre szükséged van

 – mondja Buffett. 

3. A lottó hazugság

A nyeremény sokakat csábít arra, hogy lottózzanak, azonban Buffett szerint ez is egy felesleges kiadás, mivel a fődíj megnyerésének esélye igen alacsony, azonban könnyen el lehet rá nagyobb összeget is költeni. Buffett a matekból gyenge emberek adójának tartja a lottót és szerinte érdemesebb ezt a pénzt másba befektetni. 

4. Pénzfelvételi díj 

A készpénz felvétele extra költségekkel járhat, ha olyan automatából vesszük fel, amelyek nem a saját bankunkhoz tartoznak. Ez az összeg elsőre jelentéktelennek tűnhet, azonban ez is gyorsan összeadódik. 

5. A rendszeres karbantartás elhanyagolása

Kisebb autójavítások elhalasztása, a szivárgó csaptelepek figyelmen kívül hagyása, vagy az időjárás elleni védelem mellőzése szinte garantálja a nagyobb, költségesebb problémákat. Érdemes minden dolgunkat rendszeresen karban tartani, ezzel megelőzve a nagyobb kiadásokat. 

pénz, pénzszórás
Felesleges pénzszórás
Fotó: pixabay.hu

6. Márkanév megszállottság

Buffett szerint felelőtlenség pusztán a márkajelzés alapján választani termékeket, mivel ezek általában sokkal drágábbak, mint például egyes áruházak saját márkás termékeik, a minőségük azonban nem feltétlen jobb. Olvassa el az összetevők listáját, hasonlítsa össze az árakat, és ne essen annak a felfogásnak a áldozatává, hogy a magasabb ár mindig magasabb minőséget jelent.

7. Túl sok éttermezés/rendelés 

Hatalmas pénzszórást jelent az, ha valaki rendszeresen étteremben eszik vagy házhoz rendel ételt, ahelyett, hogy saját maga főzne. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk ezekről, csak éppen érdemes különleges alkalmakkor alkalmazni csak. 

8. Nem kérni a kedvezményeket

Buffett szerint pénzkidobásnak számít az, ha teljes árat fizetünk valamiért, anélkül, hogy megkérdeznénk, hogy van-e kedvezmény vagy kupon az adott termékre. 

9. Banki díjak 

Érdemes tájékozódni arról, hogy a különböző bankok mennyiért kínálják a szolgáltatásaikat és hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb, hogy ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem is használunk.

10. Ingyenes vagy olcsó szórakozási lehetőségek figyelmen kívül hagyása

Buffett szerint nincs azzal probléma, ha időnként elmegyünk moziba vagy koncertre, azonban az ezeknek a költsége könnyen megugorhat. Ebben az esetben érdemes utánanézni, hogy a környékünkön milyen ingyenes vagy nagyon olcsó szórakozási lehetőség van. 

11. Kiterjesztett garancia 

Buffett úgy véli, hogy az emberek sokszor feleslegesen fizetnek a plusz garanciáért. Véleménye szerint érdemes alaposan átolvasni az alap garancia szövegét és az alapján eldönteni, hogy tényleg szükségünk van-e a plusz garanciára. 

12. Munkahelyi előnyök 

Ha figyelmen kívül hagyjuk a munkaadók által kínált programokat és lehetőségeket, mint például tandíj támogatása vagy edzőtermi tagság, akkor azzal pénzt veszítünk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről