Évek óta lehet szalmonellával fertőzött egy élelmiszergyár

Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint évek óta jelen lehet a szalmonella egy amerikai élelmiszergyárban, amelynek termékei miatt először csak tavaly adtak ki riasztást.
Vágólapra másolva!

Évek óta folyamatosan jelen van a szalmonella egy élelmiszergyárban az Egyesült Államokban, Illinois államban: az ország szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (angol rövidítéssel: FDA) megállapította, hogy a veszélyes baktérium valószínűleg még 2020-ban jutott be az üzembe, és a baktériumtörzs túlélte az elmúlt éveket.

oat, zabkeksz, illusztráció
Képünk illusztráció, nem a cikkben nevezett vállalat termékeiről készült
Fotó: Shutterstock

A Quaker Oats márkanév alatt elsősorban zabkekszeket készítenek a gyárban, a vállalat a Pepsi-csoporthoz tartozik. Tavaly decemberben átfogó jellegű visszahívást jelentettek be a gyárban készült termékekre, miután a novemberben, helyben végzett tesztek az egyik termékben szalmonellát mutattak ki. A Pepsi saját laboratóriuma decemberben megerősítette a pozitív eredményt, ezt követően rendelték el a termékek kivonását.

A cég akkori adatai szerint több millió müzliszelet és gabonapehely lehetett potenciálisan szennyezett. 

A vállalat akkor ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az ügyet.

A visszahívást követően a hatóság helyszíni ellenőrzést tartott, munkatársaik pedig kimutatták a szalmonellát a gyárban. A cég ez követően ismerte el, hogy korábban már azonosították ugyanannak a szalmonella-törzsnek a jelenlétét az üzemben, 2020-ban és 2022-ben is.

Az FDA vizsgálatai hivatalosan megerősítették a vállalat feltételezését arról, hogy a baktérium nagyjából négy év óta jelen van az üzemben, de a bekerülés forrását nem sikerült megállapítani.

A cég idén elrendelte a Danville-ben található gyár leállítását, valamint a dolgozók egy részének szabadságra küldését. A munkavállalók egy részét elbocsátották.

Az FDA azonban a napokban közzétett felhívásában arra figyelmeztette a céget, hogy a Danville-ben meghozott intézkedések önmagukban nem garantálják más üzemek szalmonella-mentességét, hiszen hasonló gyártási folyamatok mellett fennáll a veszélye, hogy azokba ugyanúgy bejut a fertőzés.

Az Quaker Oats egyelőre nem reagált a Quartz megkeresésére, akik az FDA friss felhívása miatt küldtek nekik megkeresést. Egyelőre az sem világos, miért nem jelezte a hatóságnak a gyár a szalmonella-szennyezettséget, ha korábban már saját tesztjeikkel kimutatták.

A szalmonella baktériuma veszélyes és viszonylag gyakori kórokozó. Csak az Egyesült Államokban 1,35 millió beteget regisztráltnak évente szalmonellafertőzéssel. Ebből az amerikai járványügyi központ adatai szerint évente átlagosan 26.500-an kórházi kezelésre is szorulnak, 420-an pedig belehalnak a fertőzés következményeibe.

A szalmonella jelentette élelmiszer-biztonsági kockázatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán lehet tájékozódni.

A fertőzés időnként a Magyarországon kapható élelmiszerekben is felbukkan, az ilyen esetekben a forgalmazó illetve a hatóság is az érintett termékek vásárlóktól való visszahívását illetve forgalomból való kivonását rendeli e.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről