Ilyen szokatlan épületet még biztosan nem látott

Vágólapra másolva!
Egy új-zélandi tervezőiroda egészen különleges épületet álmodott meg, amelyet legfőbb jellemzői alapján egyszerűen csak Bőrönd Háznak neveztek el. Mutatjuk a rendkívül szokatlan, de mégis fantasztikus ingatlant.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi Melrose-ban található a SuitcaseHouse, azaz a Bőrönd Ház – ezt a találó nevet kapta a Melling Architects egy hálószobás épülete, amelyhez egy keskeny úton lehet eljutni, de egy nagyobb telekhez vezet, mintegy húsz méterrel az utcaszint felett.

Részben nyitott nappalit, konyhát, étkezőt és hálószobát terveztek, az egészet a garázs lábazatának tetejére.

Bár a konyha/étkező/társalgó triót egy belső lépcső elválasztja a hálószoba/fürdőszoba duótól, azért vizuálisan mégis összekapcsolódnak.

A lejtős tető nagyjából a telek dőlésszögét követi, így a lakótér végén magas, nagyrészt üvegezett részt hoz létre – ennek az összhatásától tűnik nagyobbnak a tér, mint amilyen valójában. A hatást még tovább fokozza az üvegezett északi részen kialakított terasz - teszi hozzá a Roadster.

A kétszintes ház mindössze 50 négyzetméter, míg a telek 150. 2018-ban készült el 400 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegért, ami akkoriban mintegy 110 millió forintot jelentett.

image

Furcsa épületekben persze nincs hiány a világban. Nemrégiben az Origo beszámolt arról, hogy egy egészen különleges retró ház került eladósorba: belső dizájnja olyan, mintha visszarepülnénk az időben az 1970-es évekbe, és elképesztően szokatlan módon lett kibővítve.

Bethesda városában 285.000 fontért (kb. 130 millió forintért) árulnak ezt a meglehetősen szokatlan ingatlant: ha a frontoldalról nézzük, egy teljesen normális, hétköznapi ház, belül és hátulról azonban már okoz meglepetéseket. 

A ház a bútorainak és dizájnjának köszönhetően olyan, hogy a lakója még ma is az 1970-es években érezheti magát.

Az előszobától balra található a társalgó, amelyet a fotók tanúsága szerint rikító tapéta díszít, és meglepő kék-sárga csíkos kanapéval bútorozták be. De az itteni szőnyeg sem üt el ettől a stílustól, hiszen azt sötétzöld virágok mintázzák. A szemlélődőnek első blikkre úgy tűnhet, hogy stílusilag nagy összevisszaság uralkodik ebben a helyiségben. 

Mindezek ellenére az otthon legmeghökkentőbb jellemzője a hátul található kibővítése, ami úgy tűnik, hogy két hosszú fémrúdra épült, és a tető végére van felragasztva. Hátul négy ablaka is van egymás mellett, téglafalzattal és saját tetővel is rendelkezik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!