Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Tömeges megbetegedést okozott egy kannabiszos édesség Budapesten

Vágólapra másolva!
Több külföldi turista került kórházba, miután egy Váci utcai kendershopban kannabisztartalmú gumicukrot vettek. Miután megették, súlyos állapotban kerültek kórházba.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban 31 külföldi vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet, kannabisztartalmú gumicukrot ettek, amit egy fővárosi üzletben vettek.

Habár a kábítószer forgalmazása és árusítása Magyarországon bűncselekménynek számít, a szerencsétlenül járt külföldieknek mégis sikerült egy hivatalos üzletben hozzájutniuk. 

A betegek egy belvárosi, Váci utcai kendershopban vettek gumicukrot, egy zacskóért 15 ezer forintot fizettek. 

Egy csomagban öt darab gumicukor van, és a terméken fel van tüntetve az is, hogy egy THCJD nevű anyagot tartalmaz. Ez egy pszichoaktív kannabinoid, amely hasonló szerkezetű, mint a THC, azonban a hatások valószínűleg intenzívebbek és tovább tartanak – írja a Világgazdaság.

A fogyasztók azonban messze nem a kívánt hatást érték el vele. Sőt, egy név nélkül nyilatkozó hozzátartozó arról számolt be, hogy a betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában fekve kerültek be a toxikológiára, és napokig ebben az állapotban maradtak. 

gumicukor
Kannabisztartalmú gumicukrot árusítottak egy budapesti üzletben
Fotó: Shutterstock 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztását követően rosszul lettek. Hozzátették, hogy 

a nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Az Origo is beszámolt arról, hogy izgalmas eredményekre jutott egy magyar kutatócsoport, amely a kannabisz hatásait vizsgálta. A kannabisz rendszeres fogyasztását kísérő tolerancia jelenségének molekuláris szintű megértését is segíti a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN KOKI) új tanulmánya. A Katona István és munkatársai által kidolgozott módszer lehetővé teszi az élettani folyamatok hátterében álló molekuláris szerveződés vizsgálatát az idegsejteket összekapcsoló szinapszisokban. Ennek segítségével felfedezték, hogy a kannabinoid receptorok térbeli elhelyezkedése hogyan szabályozza a szinapszisok hatékonyságát. A kannabisz hatóanyaga ezt a nanométer pontosságú rendezettséget változtatja meg, ezzel befolyásolva a szinapszisok erősségét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről