Tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak

Vágólapra másolva!
A héten fordulat kezdődött a hazai üzemanyagpiacon: csütörtök után szombattól tovább csökkennek a nagykereskedelmi árak.
Vágólapra másolva!

Két napon belül a második üzemanyagár-csökkentést jelentették be Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amelyet elsőként a Világgazdasággal osztott meg. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. 

Szombattól a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökkenni fog 4-4 forinttal.

Várhatóan ez majd a kutak áraiban is megjelenik valamilyen mértékben, amit pontosabban majd holnap lehet látni. De ha száz százalékban érvényesíti a kiskereskedelem az üzemanyagár-csökkentést, akkor a töltőállomásokon a hét végén az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 612 Ft/liter,
  • gázolaj – 619 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. 

Csütörtök óta a benzin ára 4, a dízelé 8 forinttal csökkent nagykereskedelmi szinten. 

benzinkút, illusztráció,
Árcsökkenés indult meg a hazai kutakon 
Fotó: shutterstock

Az elmúlt napokban az üzemanyagok piacán kialakult a folyamatokkal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mai közleménye úgy fogalmaz, hogy

 érvényesül a kormány elvárása, vagyis az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alá kerültek.

A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amelynek eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 34 forinttal, a gázolaj esetében 38 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. 

Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 616 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 623 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 626 forintot, a gázolaj átlagára 630 forintot ért el. A kialakult árszint alapján megállapítható, hogy Magyarországon a családok ma olcsóbban tankolhatnak üzemanyagot, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin esetében 10 forinttal, a gázolaj esetében 7 forinttal. 

Mindez azt jelenti, hogy érvényesül a kormány elvárása, azaz a magyar családok nem fizetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai. A kormány az elmúlt időszakban többször és határozottan rögzítette elvárását, miszerint a magyar családok ne fizessenek többet a kutakon, mint a szomszédos országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez. Mindemellett a kormány megfontolja az üzemanyagkereskedők azon javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezért a kormány figyelemmel kíséri a Központi Statisztikai Hivatal által kidolgozásra kerülő módszertant - zárul az NGM közleménye.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről