Magyarországról szóló felirat díszeleg a Vatikán lezárt részén

Vágólapra másolva!
Vatikánban több magyar vonatkozású emléket is őriznek, köztük olyanokat, amelyek a nagyközönség számára látogatható helyen vannak elhelyezve, de olyanokat is, amelyek a látogatók elől elzárt részeken találhatók. Az Apostoli Palota lezárt szekciójában például egy rendkívüli felirat található.
Vágólapra másolva!

A turisták számára látogatható Szent Péter-bazilika főhajójának padlózatán a világ legnagyobb templomai vannak megjelölve a bazilika apszisától mért hosszúsága szerint; ezek között szerepel az esztergomi bazilika is, ami 1977-ben került fel a padlózatra.

A Szent Péter-bazilika előcsarnokából nyílik középen egy bronzkapu, aminek domborművei Luxemburgi Zsigmond magyar király 1433. május 31-ei császárrá koronázásának jeleneteit ábrázolják. A Péter széke-oltár közelében márványba vannak vésve azoknak a főpásztoroknak a nevei, akik 1854. december 8-án jelen voltak a Szeplőtelen Fogantatás dogmájának a kihirdetésekor.

A Promotions.hu hozzáteszi: az altemplomban több nemzeti szentély is található, például a Magyarok Nagyasszonya kápolna is, aminek eszmei elődje a Szent István alapította zarándokházhoz tartozó, 1776-ban lebontott Szent István-templom volt. Egy másik kápolnában pedig van egy 17. századi freskó, ami az 1350-es szentévre Rómába látogató Nagy Lajos magyar királyt ábrázolja.

Külön figyelmet érdemel az a nagyközönség által nem látható felirat, amely az Apostoli Palota lezárt részén, Raffaello loggiájának harmadik emeletén található. Ezen a részen különböző országok térképeit festették meg, így Magyarországé is felkerült, ami mellé az alábbi feliratot írták hatalmas betűkkel:

Kitűnik termékeny földjével, aranya bőségével, férfiai vitézségével.

Vatikán, Vatikáni múzeum
A Vatikáni Múzeum bejárata
Fotó: Pixabay/SCAPIN 

Nemrégiben egyébként a Vatikán új szabályokat vezetett be az olyan csodák hitelesítésére, mint a síró szobrok, Szűz Mária látomásai és a megmagyarázhatatlan stigmák, mivel a közösségi médiában minden eddiginél gyorsabban terjednek az apokaliptikus próféciák, és ez zavart okoz a hívők körében. 

A Vatikán doktrinális hivatala ezért kiadta a jelenések "és más természetfeletti jelenségek" megkülönböztetésére vonatkozó felülvizsgált normákat, frissítve az először 1978-ban kiadott irányelveket, amelyek nagyrészt a helyi püspökre bízták, hogy vizsgálják az állítólagos látomásokat vagy természetfeletti eseményeket. Új szabályozás készült egyébként a Vatikánban a hívők csodás látomásainak kivizsgálására 2009-ben is. Akkor az alapelv az volt, hogy aki nagydobra veri a jelenéseket, csak színlel. 

A Vatikán a Pápai Nemzetközi Mária Akadémián belül nemrégiben külön bizottságot hozott létre e jelenségek tanulmányozására. A bizottságot több személy alkotja, amely különböző tudományágak szakértőiből áll. 

A szakértők innentől kezdve elemzik a különböző jelenéseket, a síró szobrokat, a stigmákat és más misztikus jelenségeket, amelyek még várják az egyházi hatóság kijelentését hitelességükről.

Ha pedig az egyházi hatóságok megerősítik a hitelességüket, ezek az egyébként megmagyarázhatatlan isteni jelek a hit virágzásához, új vallási hivatásokhoz és megtérésekhez vezethetnek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről