A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA

Küszöbön az újabb hőhullám, de szabad-e úgy aludni, hogy megy a klíma? - mutatjuk a választ

Vágólapra másolva!
A nyári hőségben sokan keresnek enyhülést a légkondicionálók segítségével, és mivel a hőmérséklet gyakran éjszaka sem mérséklődik jelentősen, vannak, akik éjszaka is bekapcsolva hagyják a klímájukat. Felmerül a kérdés, hogy ennek lehet-e káros hatása az egészségre.
Vágólapra másolva!

Közeledik az újabb hőhullám, sokan pedig úgy döntenek, hogy nyugodt alvásukhoz éjjelre is bekapcsolják a légkondit. Az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius fok között mozog, de ez változhat az egyéni komfortérzet függvényében. 26 Celsius fok felett már túl meleg van ahhoz, hogy az ember kényelmesen tudjon aludni. 

A klíma éjjeli használatakor fontos figyelembe venni néhány tényezőt, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi problémákat

– hívta fel a figyelmet a Gree légkondicionálók műszaki szakértője, Stuller István. 

légkondicionáló, klíma, illusztráció
Több szempontot érdemes figyelembe venni a klíma nyár illetve éjjeli használatakor (illusztráció)
Fotó: Gree Klíma

Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy a külső hőmérséklethez képest ne legyen túl nagy különbség a beltéri hőmérsékletben, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozások megterhelhetik a szervezetet. A szakértők azt javasolják, hogy a klíma hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy az kényelmes legyen, de ne túlzottan hideg vagy meleg. 

Nyáron maximum 8-10 Celsius fok különbség elegendő a külső hőmérséklethez képest, télen a 22-25 fok körüli hőmérsékletek az ideálisak napközben, viszont alváshoz ennél akár 2-3 fokkal hűvösebbet is beállíthatunk. 

Érdemes azonban a hőmérséklet mellett egyéb szempontokra is odafigyelni lefekvés előtt. 

„Fontos a helyiség megfelelő szellőztetése, mivel a légkondicionáló berendezések használatával szárazabb lehet nyáron a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához. Egy párásító készülék használata segíthet fenntartani az optimális páratartalmat.

Ügyeljünk arra is, hogy a légkondicionáló ne közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, mert ez megfázáshoz vagy izomgörcsökhöz vezethet. 

A légáramlás irányát állítsuk úgy, hogy a levegő egyenletesen oszoljon el a szobában. Használjuk a légkondicionálóknál már régóta elérhető funkciókat, mint az időzítő vagy az éjszakai üzemmód, melyekkel az energiamegtakarítás mellett, még komfortosabbá tehetjük az éjszakai alvásunkat” – tanácsolja Stuller István.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a felhasználóknak a légkondicionálók szűrőit rendszeresen tisztítani kell, hogy elkerüljék a por és az allergének felhalmozódását, amelyek légúti problémákat okozhatnak, a karbantartást pedig érdemes rendszeres időközönként szakemberrel elvégeztetni a fűtési és hűtési időszakok kezdete előtt.

A túl hideg szoba több egészségügyi problémát is okozhat. 

A szervezet számára szokatlanul hideg levegő ugyanis irritálhatja a légutakat, ami megfázáshoz, torokfájáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. A túl hűvös levegő hatására az izmok megmerevedhetnek, ami fájdalmas görcsökhöz vezethet, de a túl hideg környezet megzavarhatja az alvás ciklusát is, és megnehezítheti a mély alvást, amely a szervezet számára különösen fontos a regenerálódáshoz. 

A gyerekeknél és az idős korosztálynál kiemelt figyelmet kell fordítani a kiegyensúlyozott hőmérsékletre, ráadásul a pénztárcánknak sem mindegy, milyen hőfokon működtetjük a berendezést.  

légkondicionáló, klíma, ágy, illusztráció
Nem érdemes túlságosan lehűteni a szobát az éjjeli, klíma melletti alváshoz (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Jakub Żerdzicki

A gyerekek és az idősebbek különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira, ezért az ő szobájuk hőmérséklete ne legyen túl alacsony. Az ideális hőmérséklet számukra 23-26 Celsius fok között van. Érdemes a helyiségeket fokozatosan lehűteni, és ügyeljünk arra, hogy a gyerekek megfelelően legyenek felöltözve alvás közben, ha megy a klíma. A gazdaságosság érdekében fordítsunk nagy figyelmet rá, hogy a klimatizálni kívánt épület jól szigetelt legyen, ne dolgozzon feleslegesen a berendezésünk nagy hőveszteség mellett. Az időzítő beállítása jó megoldás lehet, ha nem akarjuk, hogy egész éjjel menjen a klíma – hívta fel a figyelmet a Gree klíma szakértője.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!