Tudta, hogy nem csak egy Balaton van Magyarországon?

Vágólapra másolva!
Külföldön van több Balaton nevű település is, ám arról már kevesen tudnak, hogy Magyarországon nem csak a magyar tenger viseli ezt a nevet, hanem létezik még egy Balaton elnevezésű falu is. Méghozzá igen fordulatos történelemmel.
Vágólapra másolva!

Balaton település Heves vármegyében található, és hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen már a tatárjárás alatt is laktak ott emberek. 

A szó eredete szláv lehet, és a nádas mocsaras jelentésű balaton szó átvétele - írja a Promotions.hu

Ez a terület a háborúk idején nagyon jó búvóhelyet jelentett az ott élők számára, amivel kapcsolatban több legenda is fennmaradt.

A szájhagyományban két történet élt ezzel kapcsolatban még az 1980-as években is, mindkettő az 1241-42-es tatárjáráshoz kötődött. Az egyik szerint a portyázó tatárok ezt a területet sem kerülték el, és a lakosok a fosztogatás ellen az egyik mocsárba rejtették a balatoni templom oltárereklyéit, illetve az elterjedtebb másik legenda szerint a templom harangját. 

1242-re ez a környék is teljesen elnéptelenedett, és 300 évig nem is lehetett a történetéről hallani. Az 1500-as években azonban, amikor egy pásztorfiú mérgében az egyik mocsárba dobta a fokosát, egy fémtárgy megkondult a vízben. A falu nemesemberei a helyszínre siettek, és megtalálták a harangot. Hamarosan haranglábat is emeltek neki, és az öregek még az 1980-as években is úgy hitték, hogy a jelenlegi nagyharang a tatárjárás korából való. 

Balaton, Heves vármegye
Festői helyen fekszik a Heves vármegyei Balaton nevű település
Fotó: A település weboldala

Valójában azonban – ahogy a helyi egyházközség krónikájában olvasható – a templom harangját az 1848-49-es szabadságharc idején a falu lakossága szolidaritásból felajánlotta ágyúöntésre, majd a szabadságharc után annak pontos mását egy egri ágyúöntő készítette. Jelenleg két harang van a haranglábban, a nagyobb a 19. századból való, nem a tatárjárás korából. 

A 19. század előtti adatok azonban nem igazolják a legendában foglaltakat.

Kisebb településeken a harangozás a 15. századig amúgy sem volt szokás, csak a nándorfehérvári diadal (1456) után vált azzá. De annyi valóságalapja azért van a legendának, hogy Balaton térsége jó rejtekhelyet nyújtott a tatárok elől bujdosóknak. 

Ennek köszönhető az is, hogy a bélapátfalvi apátság fennmaradhatott román kori valóságában. S bizonyára igaz az is, hogy a környéken élők különböző tárgyakat rejtettek el a mocsárban, amelyek a település visszanépesedése után előkerültek. 

Az Egyesült Államokban található Balaton elnevezésű településről itt, egy, a magyar tengert érintő új szabályozásról pedig itt írtunk korábban.

Videó a Heves vármegyei Balaton nevű faluról:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!