Ez sok embert érint: felvásárolhatják az egyik legnagyobb boltláncot

Vágólapra másolva!
Az év talán legnagyobb kiskereskedelmi hálózat-felvásárlását hozhatja az, ha a 7-Eleven nevű boltlánc tulajdonosa elfogadja a kanadai konkurens lánctól érkezett ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Ajánlatot tett a japán illetőségű 7-Eleven boltlánc felvásárlására a kanadai Alimentation Couche-Tard (ACT) nevű vállalat. A bolthálózat a Seven & i Holdings nevű tokiói székhelyű céghez tartozik, ami a világ egyik legnagyobb kisbolt-hálózatát üzemelteti, több országban jelen vannak üzleteikkel. A 7-Eleven üzletek ugyanúgy a kiskereskedelem részei, mint a hipermarketek vagy a diszkontláncok, termékkínálatukban azonban elsősorban az alap-élelmiszerekre fókuszálnak, illetve viszonylag olcsón kínálnak például pizzaszeleteket, vagy helyben melegíthető szendvicseket.

A Seven & i közlése szerint 38 milliárd dolláros, azaz közel 14 ezer milliárd forintos kivásárlási ajánlatot kapott kanadai versenytársától a 7-Eleven boltláncra.

A társaság közölte, hogy egyelőre "vizsgálják" a 7-Elevenre érkezett ajánlatot, más részletet nem közöltek.

7-Eleven
Kivásárolnák a 7-Eleven boltláncot, 38 milliárd dolláros ajánlat érkezett a boltláncra
Fotó: AFP/Imaginechina/Lang xinchen / AFP/Imaginechina/Lang xinchen

A vállalat részvényei a tokiói tőzsdén egyetlen nap alatt 23 százalékot erősödtek a kivásárlási ajánlat hatására.

A GlobalData vezető elemzője, Neil Saunders szerint ez az ajánlat egy "hatalmas üzletet" vetít előre. A 7-Eleven az Egyesült Államok legnagyobb kisbolt-hálózata, 14,5 százalékos részesedéssel. Az ACT-nek ezzel szemben csak 4,6 százalék volt tavaly a piaci részesedése. Ám ha a kettőt összeadva tekintjük, az közel a teljes piac ötödének megfelelő részesedést jelent.

Az ACT ugyanakkor jelentős piaci szereplő. A montreali székhelyű vállalat papírjait a torontói tőzsdén jegyzik. 31 országban összesen 16.700 üzletet és üzemanyagtöltő-állomást működtetnek különböző márkanevek alatt (Couche-Tard, Circle K, és On the Run). A vállalat legfontosabb piacai közé tartozik a kanadai, írországi, mexikói, oroszországi, a lengyel, a norvég, a svéd, a dán, és természetesen az Egyesült Államok piaca.

A 7-Eleven név alatt 

a világ 19 országában több mint 84 ezer üzlet működik. 

13 ezer bolt üzemel az Egyesült Államokban, 22 ezer Japánban. A vállalat egyébként eredetileg amerikai volt, a cég első üzlete 1927-ben, Dallasban nyílt meg, majd később Japánban is piacra lépett. A japán befolyásszerzés az 1980-as években kezdődött a vállalatban, amikor a Seven & i Holdings pénzügyi segítséget nyújtott a gyengélkedő amerikai cégnek. A 7-Eleven a tavaly 98 éves  korában meghalt Masatoshi Ito japán milliárdos üzleti döntései nyomán, fokozatosan vált japán érdekeltséggé, ennek részleteiről az Origo cikkében olvashat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!