Felvásárolja a Kellanova nevű, Magyarországon főként a Pringles csipszről ismert vállalatot a Mars.
Az adóssággal együtt 36 milliárd dolláros, teljes egészében készpénzes tranzakció a legnagyobb felvásárlási ügylet világszerte az idén.
A részvényenként 83,5 dolláros ár 33 százalékos prémiumot jelent az augusztus 2-ai árfolyamszinthez képest, amikor az első hírek felröppentek a felvásárlásról. A mostani ügylet közel évtizedes időtávon a legnagyobb a szektorban, és megágyazhat további felvásárlásoknak is – írja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság.
A Kellanova részvényei idén mintegy 38 százalékot drágultak. Köszönhető ez többek között annak, hogy a cég a versenytársainál jobb eredményekről számolt be, miután kiszervezte gabonapehely-üzletágát WK Kellog néven tavaly.
Az üzletet azonban a Kellanova részvényeseinek is jóvá kell hagyniuk, igaz, a legnagyobb tulajdonosok, a W. K. Kellog Alapítvány és a Gund család – akik együttesen a részvények 20,7 százalékát birtokolják – már jelezték, hogy támogatják a felvásárlást.
A felvásárlással a Mars erőteljesebben megjelenhet a csokoládék mellett a sós snackek piacán is. A felvásárlást saját pénzállományából és egy 29 milliárd dolláros áthidaló hitel segítségével finanszírozná a társaság.
Világszerte bajban vannak egyébként az édességgyártók a kakaó piaci árának brutális emelkedése miatt.
Ezért a nagy gyártók közül többen is változtattak ismert csokoládés termékeiken: kevesebb csokoládét tesznek bele, miközben az árukat változatlanul hagyják.
Ahogy az Origo beszámolt róla, a világ elsődleges kakaóellátóinak számító nyugat-afrikai országokban a termelők ugyanis szárazsággal és a kakaóültetvényeket pusztító betegségekkel küzdenek. A helyzet megoldása pedig éveket vesz igénybe.
Ezért a kakaó ára az elmúlt időszakban komoly növekedésnek indult. A drágulásnak, ahogy az Origo megírta, voltak előjelei, de az áremelkedés egyelőre megállíthatatlannak tűnik.
A nagy édességgyártók közül többen ezért kevesebb csokoládét tesznek termékeikbe. Például a Mars ismert Galaxy márkájú termékének súlyából nyesett le 10 grammot, változatlan ár mellett.
A kevesebb csokoládé felhasználása mellett a gyártók mással is próbálkoznak. A kakaóbab őrlésekor keletkező kakaóvaj a csokoládé alapvető fontosságú összetevője. Egy átlagos tejcsokoládé-táblában kb. 20 százalék a kakaóvaj mértéke. Azonban úgy tűnik, ennek egy részét ezután pálmaolajjal helyettesítik majd, ami viszont szintén sokat drágult.