A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Fontos bejelentés érkezett a lakástámogatási rendszerről - még többen járhatnak jól

Vágólapra másolva!
A tegnap közzétett jogszabálytervezet értelmében csökkentik a lakástámogatásokhoz szükséges elvárt társadalombiztosítási jogviszony idejét a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében. Összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.
Vágólapra másolva!

Július 26-án Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy egyes speciális adózású vállalkozók könnyebben részesülhetnek a jövőben a családtámogatási rendszer előnyeiből.

A Bankmonitor összefoglalója szerint 

a különböző lakástámogatási elemeknél – vagyis a babavárónál, falusi csoknál és csok plusznál – az igényléshez szükséges elvárt tb-jogviszony hosszát egy évre mérsékelnék a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében. 

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet a bejelentéssel összhangban valóban mérsékli a speciális adózású vállalkozások esetében a lakástámogatásokhoz elvárt társadalombiztosítási jogviszony hosszát: 

  • A babaváró esetében elégséges lehet 1 éves jogviszony is a kérdéses vállalkozóktól. 
  • A támogatáshoz alapesetben 3 éves társadalombiztosítási jogviszony leigazolása szükséges. 
  • A falusi csokés csok+ esetében pedig 2 évről egy évre mérséklik a speciális adózású vállalkozásoktól elvárt tb-jogviszony hosszát.

A tervezetben egészen pontosan így fogalmazták meg a babaváróra vonatkozó változást: „legalább 3 éve folyamatosan” szövegrész helyébe a „legalább 3 éve – a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, vagy legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozó esetén 1 éve – folyamatosan”

Hasonló szöveg szerepel a másik két támogatásnál is, azzal a különbséggel, hogy ott más az alapvetően elvárt jogviszony hossza. Ez a szöveg azonban azt is jelenti, hogy azok a katások és átalányadózók kaphatják meg ezt a könnyítést, akik már legalább egy éve ezen adózási formát választották. Ez az eredeti bejelentéshez képest fontos pontosításnak tűnik. Hozzá kell tenni, hogy logikus az előírás, hiszen ezzel kizárhatók azok a spekulánsok, akik csupán ezen könnyítés kihasználása céljából váltanának most ezen speciális adózási formák valamelyikére. Vagyis a Bankmonitor szakértői szerint nem lesznek jogosultak azok a katások, átalányadózók a babaváróra, csok pluszra, falusi csokra, akik egy éven belül váltottak erre az adózási formára függetlenül attól, hogy más módon – például korábbi munkaviszonyukból -, de meglenne összességében az egy éves tb-jogviszonyuk.

Boldog család
Egyes speciális adózású vállalkozók könnyebben részesülhetnek a jövőben a családtámogatási rendszer előnyeiből
Fotó: pexels.com/Vlada Karpovich 

Fontos, hogy Vitályos Eszter eredeti bejelentésében egy másik könnyítésről is szó volt, melynek értelmében a kérdéses speciális adózású vállalkozásokból származó bevételt legalább 50 százalékos mértékben el kellene fogadnia a bankoknak igazolt jövedelemként a támogatott hitelek bírálata során. Erről a könnyítésről azonban a jogszabálytervezet nem tesz említést.

Két élethelyzetben ugyanakkor önmagában is nagy segítséget nyújthat a jogszabálytervezetben foglalt változás:

  1. Van olyan bank, amelyik jelenleg is elfogadja valamilyen módon igazolt jövedelemként az érintett speciális adózású vállalkozói jövedelmeket. A jövőben ezen bankoknál fel tudják venni azok a családok a támogatott kölcsönt, amelyeknél a jövedelem nagysága eddig rendben lett volna, de a tb-jogviszony hosszával gond adódott. (Az elvárt 2, 3 év helyett csupán egy éves jogviszonyt tudtak leigazolni.)
  2. Ha házaspár igényli a támogatást – babavárót és csok pluszt amúgy is csak ők igényelhetnek -, akkor előfordulhat, hogy a pár egyik tagja rendelkezik a bank számára elfogadható nagyságú, formájú igazolt jövedelemmel, például munkabérrel. De a kérdéses munkaviszony még nem áll fenn 2, 3 éve, így a támogatáshoz elvárt tb-jogviszony leigazolására ez nem lenne megfelelő. Ha a pár másik tagja egy éve speciális adózású vállalkozó, akkor ő le tudja igazolni a jövőben a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyt és ezáltal a pár jogosult lehet a kérdéses támogatott kölcsönre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!