A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Mégsem kell külön adózniuk a világ leggazdagabb embereinek

Vágólapra másolva!
Még tavaly született meg az a javaslat, hogy adóztassák meg a világ 3 ezer leggazdagabb emberét, de többek között az Egyesült Államok és Németország ellenkezése miatt nem született róla megállapodás.
Vágólapra másolva!

A világ 19 jelentős gazdaságát, továbbá az egész Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő G20 pénzügyminiszterei nem tudtak megállapodni a milliárdosok globális adójáról. A tárcavezetők július végén Rio de Janeiróban tanácskoztak a kérdésről, de nem sikerült dűlőre jutniuk, bár megígérték, hogy a jövőben progresszív adót vetnek ki az ultragazdagokra.

A találkozó során Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem támogatja a felvetést, mivel az országok feladata az igazságos adórendszer kiépítése, így nincs szükség globális megállapodásra. 

Az Egyesült Államokhoz csatlakozott Németország is, míg Franciaország és Spanyolország pártolta az adó bevezetését.

A világ 3 ezer leggazdagabb milliárdosára kivetett 2 százalékos illetéket még tavaly javasolták közgazdászok, egyik leghangosabb támogatója a francia Gabriel Zucman, aki több egyetemen is közgazdaságtant tanít. Zucman szerint a sápból évente körülbelül 250 milliárd dollárt lehetne begyűjteni világszerte.

A Világgazdaság emlékeztet: az adó akkor került előtérbe, amikor egy kutatás szerint a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma tavaly 5,1 százalékkal nőtt és elérte a 22,8 millióra főt világszerte, ami rekordnak számít. Összevagyonuk szintén történelmi csúcsot ért el: 4,7 százalékkal, 86,6 ezermilliárd dollárra ugrott.

elonmusk
Elon Musk kiugró mértékben nőtt az elmúlt években
Fotó: Getty Images via AFP 

A szupergazdagokra kivetendő globális adó jogosságát támaszthatják alá azok az adatok is, hogy szűk három év alatt megduplázta vagyonát a világ öt leggazdagabb embere. Köztük Elon Musk és Jeff Bezos is rettentően sokat keresett 2020 óta. A globális pénzügyi vagyon közel fele a legvagyonosabb egy százalék kezében van az Oxfam jelentése szerint.

A világ öt leggazdagabb üzletemberének – Elon Musk, Jeff Bezos és társaik – vagyona 114 százalékkal nőtt 2020 márciusa és 2023 novembere között.

Vagyis bolygónk öt leggazdagabb embere óránként 14 millió dollárt – átszámítva 4,85 milliárd forintot – keresett ebben az időszakban. Ha a top öt milliárdos naponta egy-egy millió dollárt költene, akkor is 476 évbe telne, mire teljesen felélnék az összvagyonukat.

Elon Musk vagyona rakétaként, 737 százalékkal lőtt ki a fent említett időszakban, és 216,2 milliárd dollárral gazdagodott.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!