A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új Hollywood születhet a sivatag kellős közepén

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia jó ideje szeretné csökkenteni az olajexporttól való függőségét, és ennek érdekében nagyratörő beruházásokat tervez megvalósítani. Jelentős szerepet szán ebben a szórakoztatóiparnak, azon belül is a filmiparnak. Más megalomán projektekkel ellentétben ez az elképzelés sikeres lehet.
Vágólapra másolva!

Mohamed bin Szalmán koronaherceg célja, hogy Szaúd-Arábiát a közel-keleti filmipar egyik központjává tegye. Ennek érdekében az országot ténylegesen vezető trónörökös 2018-ben feloldotta a mozitilalmat, majd elindította Vörös-tengeri Filmalapítványt, ami egy filmfesztivált és egy alapot is finanszíroz.

Az egyik kormányügynökség pedig az ország nyugati részén elhelyezkedő Al-Ula városban épített fel stúdiót. 

Rijád évek óta a gazdaság több lábra állításán dolgozik, hogy függetlenedjen az olajexporttól. 

Ennek elérésére megalkotta a Vízió 2030 programot: a sivatagi királyság célja, hogy a szórakoztatóipar 2030-ra 23 milliárd dollárral járuljon hozzá a gazdasághoz.

Emiatt befektetett a videójáték-iparba és milliárdokat költ a sportra (foci, golf), továbbá a filmipart tette szélesebb körű stratégiájának egyik alappillérévé. Úgy tűnik, hogy más megalomán projektekkel ellentétben ez nem irreális: a tavaly bemutatott Kandahár nevű amerikai akciófilmet kizárólag Szaúd-Arábiában forgatták, míg a Sárkányok Háza és a Cherry: Az elveszett ártatlanság jeleneteinek egy részét szintén az olajkirályságban vették fel.

A Világgazdaság emlékeztet: a cannes-i filmfesztiválon bemutatott első szaúdi filmet, a Norah-t teljes egészében Al-Ula városában forgatták.

Rijád
Rijád szeretne csökkenteni az olajkiviteltől való függőségen
Fotó: Shutterstock/Kashif  Hameed 

Szaúd-Arábia gazdasága a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent éves szinten, ami az olajszektor 8,5 százalékos zsugorodása miatt következett be. A sivatagi királyságban ez volt a negyedik egymást követő negyedév, amikor visszaesett a GDP.

A költségvetés egyensúlyban tartásához  96 dollár per hordó kurzusra lenne szükség, de egyelőre a világpolitikai konfliktusok és az OPEC minden ez irányú próbálkozása ellenére sem történik áremelkedés. 

Az olajkirályságban jó ideje sok minden a legekről szól

Újabb bejelentést tettek például az évek óta tervezett, futurisztikus megavárossal, a Neommal kapcsolatban: a beruházás keretében megépítenék a világ legnagyobb épületét. Az épületegyüttes a Vörös-tengertől a sivatagig nyúlna el, és a lakóingatlanoktól az irodahelyekig számos különböző funkciót töltene be.

Szaúd-Arábia az eddig tervezettnél is látványosabb fejlesztéseket hajtana végre a projekt keretein belül. Az eredetileg 2017-ben bejelentett terv egy olyan óriásmetropoliszról szól, amely 2030-ra készülne el teljesen, és összesen 500 milliárd dollárba kerülhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!