A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság újabb épületrészének építése

Vágólapra másolva!
A budai várban a Nemzeti Hauszmann Program részeként elkezdődött a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri épületrészének kivitelezése.
Vágólapra másolva!

Elindult az épület újjászületésének befejező üteme: hozzáláttak a Szent György téri épületrész alapozási és zsaluzási munkáihoz – írja Facebookon a Nemzeti Hauszmann Program (NHP) a Honvéd Főparancsnokságról, melynek Szent György téri oldalát az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés fogja lezárni a jövőben.

 A déli épületrész magasságában és külső díszítőjegyeiben az eredeti épülettel azonos látványt nyújt majd.

Az NHP a posztjában kifejti: a most megkezdett munkálatok eredményeként visszaépül az egykori épület déli homlokzatának dupla középrizalitja, melynek tetejét négy darab trófeum koronázza majd. Újra láthatóak lesznek Árpád, Hunyadi, Zrínyi és Pálffy hadvezérek egészalakos szobrai, valamint Judit és Dávid, Minerva és Mars, illetve Dobó Katica és Toldi Miklós úgynevezett allegorikus ívzug szobrai is, amelyek hamarosan az első emeleti ablakokat díszítik. 

A főhomlokzat további ornamentumai, a váltakozva ismétlődő, katonai dicsőséget megjelenítő reliefek és domborművek, a történelmi Magyarország középcímere, a Szent Korona domborművek, illetve a két kovácsoltvas falikar is eredeti helyükre kerülnek vissza - teszi hozzá a Magyar Építők.

Honvéd Főparancsnokság
A megújuló Honvéd Főparancsnokság látványterve
Fotó:  Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

A Kallina Mór tervezte egykori Honvédelmi Minisztérium, amely a Honvéd Főparancsnokság épülete mögött húzódott a Szent György tér irányába a II. világháborúban megsérült, és bár sérülései nem voltak végzetesek, a kommunista hatalom ideológiai okokból a helyreállítás helyett rommá nyilvánította, és fokozatosan visszabontva és a földdel tették egyenlővé. A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető épületegyüttesben a helyszín történelmi hagyományaihoz hűen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kap méltó helyet a jövőben - zárja tájékoztatóját az NHP. 

Az újjászülető palota a végleges otthona a lesz a múzeumnak, amely 2026-ban költözik majd be a Dísz tér és a Szent György tér által közrefogott épületbe.

Ahogy az Origo korábban megírta, az egykori Honvéd Főparancsnokság 1895-ben felavatott neoreneszánsz épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban ideológiai okokból nem állították helyre, és az első emeletig visszabontották.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!