A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ilyen lehet a jövő börtöne: évtizedekről percekre rövidülhet a rabok büntetése

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül érdekes koncepció révén a jövőben a börtönbüntetések időtartama évekről vagy évtizedekről mindössze percekre rövidülhet. Megdöbbentő, hogy milyen megoldás született a legújabb technológiai vívmányok felhasználásával.
Vágólapra másolva!

Kifejlesztették a "Cognify" nevű technológiát, mely mesterséges intelligenciát és agyi implantátumokat használ arra, hogy a bűnözők gyorsan átérezzék a bűntudatot és tetteik következményeit. 

Ezáltal a börtönbüntetések percekre rövidülhetnek.

A technológia lényegében mesterséges emlékeket hozna létre a bűnöző elméjében, melyben az áldozatuk nézőpontját jelenítené meg. A futurisztikus rendszer egyik lehetséges aspektusa egy VR-szerű eszköz lenne, mely egy AI által generált videót mutatna az elkövető által elkövetett bűncselekményről.

Ezt aztán kombinálni lehetne egy olyan agyi implantátummal, mely a megbánás vagy a bűntudat érzését kelti – olyan érzelmeket, melyeket például egy gyilkos természetes módon soha nem élne át. A koncepció megalkotója a jemeni molekuláris biológus, Hashem Al-Ghaili, aki szerint a terápia hatásai maradandó emlékeket teremtenének a bűnözők agyában - írta meg a Promotions.hu.

bűntudat, börtön, AI, VR, jövő
Egy vadonatúj módszerrel akár percekre rövidülhet a börtönbüntetések időtartama
Fotó: northfoto/ Hashem Al-Ghaili 

Noha sokan úgy gondolják, hogy a bebörtönzés visszatartja a bűnözőket az újabb bűncselekmények elkövetésétől, már több mint 100 tanulmány született a témában, melyek mindegyike arra utal, hogy ez nem így van. A tudósok tehát azt akarják elérni, hogy a bűnözők tanuljanak a múltjukból és a mesterségesen generált emlékek visszatartsák őket a további bűncselekmények elkövetésétől.

Az eredeti szakterületét tekintve molekuláris biológus Al-Ghaili egyébként rendkívül sokoldalú ember, hiszen producer, filmrendező és tudományos kommunikátor is egyszemélyben. A Berlinben élő fiatal kutató tudását és a tudomány iránti szenvedélyét arra használja fel, hogy a közösségi médián és videótartalmakon keresztül oktassa követőit.

Hashem Al-Ghaili
Hashem Al-Ghaili
Fotó: Instagram

 Legnépszerűbb oldala, a Science Nature több mint 35 millió követőt gyűjtött össze a Facebookon, és több száz eredeti videóját – amelyek egyszerű, mégis erőteljes vizuális történetmesélésükről híresek – több mint 21 milliárd alkalommal nézték meg.

Emellett Szimuláció címmel sci-fi filmet készített, amely számos nemzetközi díjat kapott filmfesztiválokon. Megírta első sci-fi regényét is (Szimuláció: A nagy szökés), amely 2023 augusztusában jelent meg. Közel jár új sci-fi játékfilmjének, az Orbitalnak a befejezésén. Hashem tudományos és technológiai hátterét és tudását felhasználja vadonatúj koncepciók kidolgozására is. A brémai Jacobs Egyetemen diplomázott, és mesterfokozatot szerzett molekuláris biológiából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!