Hatalmas rajongótábora lett Magyarországon is a kézműves söröknek. Ezeknek az italkülönlegességeknek tényleg csak a fantázia szabhat határt, a hazai főzdék pedig az elmúlt években elkényeztették és számtalan izgalmas ízzel ajándékozták meg a rajongókat.
A főzdéknek és árusoknak akkor van esélye még több vásárlót bevonzani, ha folyamatosan megújulnak. Ennek érdekében rengeteget kísérleteznek, valamint egyre több különleges, itthon még kevésbé ismert típust igyekeznek elterjeszteni. Megnéztük melyek a legnépszerűbb fajták.
Több hosszabb érlelési időt igénylő sör van, ezek között találhatók olyanok is, amelyeket fa – tölgy, bükk – hordókba töltenek, viszont más alkoholos
hordókban is érlelhetnek – derült ki a Beerselection meghatározásából. Ezek a típusok között általában testesebb, karakteresebb, magasabb alkoholtartalmú söröket találhatunk. Ezek a sörök a hordóban töltött idő után teljesen más karakterisztikát vesznek fel, ha pedig szeszes hordóban vannak, akkor tökéletesen vissza tudják tükrözni annak az alkoholnak az ízjegyeit, így teljesen más megvilágításba helyezik a sört.
Vannak nemzetek, régiók, amelyek ezeknek a italoknak az úttörői – Norvégia, Észtország, Amerika –, viszont hazánk főzdéiben is egyre gyakrabban készítenek ilyen tételeket. Itt találhatunk egészen magas árakkal is: a Cycle Brewing Company Saturday sört 1,5 évig titkos bourbon hordókban érlelik, egy 0,75-ös üveg pedig 24990 forintot kóstál. Ez az ár ne ijessze el a műfaj iránt érdeklődőket: néhány ezer forintért is tudunk találni kiváló hordóérlelt söröket.
A stout sör egy sötét, gazdag ízű sör, amely eredetileg Írországból származik. Jellemzően fekete színű és bársonyos textúrájú, ám lehetnek hozzá hasonlóan sötétbarna vagy sötétbarnára hajló színek is. A legismertebbet nem kell bemutatni, hiszen a Guiness-t mindenki ismeri. Bár íze nem mindegyiknek borsos, az áruk azonban az. A Mad Scientist Roasters Paradise Jaguar fantázianevű söre is ilyen, a pörkölt kávéval készült ital 3 decije 2640 forint. A Fehér Nyúl stout-jáért is zsebbe kell nyúlni: 3490 forint a Rigó Jancsi, mely egy Imperial Pastry stout, erős, sok laktózzal és barackkal készült, egy évig bourbon hordóban érlelve. A First Craft Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a különlegességek nem arra valók, hogy az esti meccshez elfogyasszunk egy tálcával,
szinte mindegyik ilyen típusú sör magasabb alkoholtartalmú, mint az átlagos világos nagyüzemi termékek.
Az élesztő a cukrot használja fel táplálékként, cserébe alkoholt, szén-dioxidot és más ízanyagokat juttat az italba. Nem minden cukrot tud azonban felhasználni: ilyen többek között az erjesztés során adagolható laktóz is, ami így maradékcukorként, eredeti állapotában van jelen a poharunkban, még testesebbé, édesebbé és tejes-krémes érzetűvé téve a sörünket a szín megváltoztatása nélkül.
Napjaink sörforradalmára jellemzően természetesen a laktózos ízesítés sem állt meg egyszerűen a Milk Stoutok világában, a sörfőzők – feltehetőleg a New England IPA őrület hatására – egyre nagyobb lelkesedéssel adagolnak tejcukrot IPÁkhoz is, amelyek így méltán kapták a milkshake IPA elnevezést – fejtette ki a First Craft Shop. A Fehér Nyúl Manganásza egy jó példa: mangóval, ananásszal, banánnal és vaníliával főzött smoothie sör, laktózos krémességgel. Az ára sem horrorisztikus, már 750 forintért el lehet érni ezt a frissítő nedűt.
A hagyományos savanyú sörök közé tartoznak a belga lambic, a gueuze, a flamand vörös sörök, valamint a német gose. A savanyú sörök úgy készülnek, hogy vadélesztő törzseket vagy baktériumokat engednek a főzetbe, majd felforralják a sörlevet, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok és később ne befolyásolhassák az erjedést. Az ára 1000-1200 forint körül kezdődik, de egy-egy különlegesebb sörért, mint például a 3 Fonteinen Frambozenlambik Oogst – mely három fajta málna ágyon macerált Framboise, amely csak két és három éves lambikokból áll – akár 16990 forintot is elkérnek.
A mead, azaz az angolszász nyelvterület mézsöre Magyarországon törvényileg nem számít sörnek, ezért magasabb adóterhe van. Pontos meghatározása szerint ez egy méz, víz és élesztő erjesztésével előállított alkoholos ital, mely akár hűtve, akár forró italként is iható. Az erjesztés során az italt gyakran különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel vagy komlóval ízesítik, van hogy cukrot is adnak hozzá.
A mézsör lehet
Egyre több nagynevű főzde nőtte ki magát az elmúlt tíz évben, a legnépszerűbbek már külföldre is értékesítik italkülönlegességeiket.
A MONYOaz egyik első vállalkozás, ami elhozta a kézműves sörök forradalmát. A MONYO Brewing-ot, amely egyike az ország első újhullámos sörfőzdéinek, 2014-ben alapította Pein Ádám és Németh Anti Kőbányán, azzal a céllal, hogy létrehozzák a kézműves sör 2.0-át. Ádámnak elege lett abból, hogy hiába próbálta hazai kézműves sörökkel kiszolgálni a vendégeit a Kálvin téri MONYO-ban, azoknak
a minősége rendkívül ingadozó volt akkoriban.
Innen jött az ötlet, hogy saját sörfőzdét alapít. Már csak egy embert kellett találnia, aki sört is tud főzni, ekkor csatlakozott hozzá Antal. Mostanra a cég magáénak tudhatja az ország legmodernebb sörfőző üzemét, ahonnan már 4 kontinens országaiba szállítják az italt.
Kollaboráltak
is készült náluk itala.
Emellett szívesen adnak lehetőséget fiatal grafikusoknak, hogy tervezzenek címkét új söreiknek, teret adva a kreativitásnak és a tehetségnek.
Landolt a főzőüstjükben
Budapest egyik legaktívabb kisüzemi-kísérleti sörfőzdéje főként rendhagyó söreiről ismert, nem véletlen a név sem: őrült tudósok. A vállalkozás heti szinten jelentkeznek egyszeri újdonságokkal. Termékkategóriáik között alternatív fermentációs tételek, mézsörök és hordóérlelt projektek is megtalálhatóak. Az alapító-tulajdonosok által irányított független hazai kisvállalkozás több, mint 25 országba exportál jelenleg. A budapesti Maglódi úton, a 100 évvel ezelőtti, történelmi sörfőzdék területén működő üzem 2015–2022 közötti eredményei magukért beszélnek. Ha az eladott sörök értékét nézzük, 2015-ben 1 millió, 2019-ben 378 millió, 2022-ben 767 millió forintban értékesítettek, folyamatosan és egyenletesen növekvő trend mellett.
A Fehér Nyúl Sörfőzdét hárman – Csepregi András, Meiszner Péter és Sajgó Álmos – alapították 2017-ben, bár a sör-főzést több évvel ezelőtt kezdték meg. Az üzem Budapesten a Soroksári úton található, autentikus indusztriális környezetben. A főzde a pénzügyi mérlegei alapján is egy jól irányított vállalkozás képét mutatja. A hitelek mellett a vállalat növekedését közösségi finanszírozásból is megtámogatta, amely azt jelentette, hogy idén nyáron a cég 10 százalékát értékesítették 120 millió forintért, melyet alapvetően a főzde kedvelői vásároltak meg kisebb címletekben.
Alap söreik 900 és 1400 forint között mozognak, de vannak különlegesebb, hordóérlelt italaik, vagy izgalmas kollaborációik is.
A különleges sörök kedvelőinek már közel 10 éve nem kell nagyon messze menniük, ha valami extrém típusú italt szeretnének kipróbálni: több fesztivál is várja a műfaj szerelmeseit.
Az általában szeptemberi Belvárosi Sörfesztiválon több mint 250 féle sör, hazai és nemzetközi különlegességek közül választhatnak a rajongók.
A Budapest Beerweek jövő májusban tartja következő rendezvényét, és elmondhatjuk, hogy már nemzetközi szinten is kiemelkedő eseménynek számít. Ez egy teljes héten át tartó nemzetközi craft sörfesztivál csapfoglalásokkal, koncertekkel és szakmai programokkal vegyítve hazai és külföldi sörfőzők személyes részvételével.
Idén ráadásul Portugáliából jött is egy nagy elismerés:
a belga Billie’s Craft Beer Festival és a dán Mikkeller Beer Celebration Copenhagen után a Budapest Beer Weeket választottak meg Európa harmadik legjobb kisüzemi sörfesztiváljának.