A magyarok híresek arról, hogy mindent képesek bepanírozni, de a rántott lángos ennek ellenére merőben szokatlan fogásnak tűnik. A Balaton például aligha képzelhető el egy finom lángos nélkül, sőt a part menti büfék kínálatában már megjelent a rántott lángos is.
A rántott lángos a koleszterinszintre ugyan nincs túl jó hatással, de valószínűleg sokan szívesen megkóstolják az új finomságot.
És hogy honnan az ötlet? Hát persze, hogy a TikTokról, ahol
egy lelkes lángosrajongó úgy döntött, hogy a hagyományos változat helyett inkább bepanírozza a tésztát, amitől így a végeredmény extrán ropogós lesz
- írta meg a Promotions.hu. Vagyis nem a lángostésztán, vagyis az összetételén csavart egyet, hanem a sütési mód során húzott újat. A megkelt és megformázott lángostésztát nem tette rögtön a forró olajba, hanem előtte belemártotta felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatta, tehát bepanírozta.
Az eredmény a rántott lángos, ami egy extrán ropogós lángos, amit bátran lehet a megszokott feltéttel, fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal kínálni, de kerülhet rá pirított bacon és lila hagyma is.
A hagyományos lángost tekintve sokan a klasszikus sajtos-tejfölös lángosra esküsznek, de hallhattunk már pirított káposztás, sütőtökös, édesburgonyás, juhtúrós, gombás, virslis, kolbászos, darált húsos, vagy éppen lecsós feltéttel készült lángosról is. Az Origo azonban nemrégiben beszámolt egy olyan Balaton-parti büféről is, amely áfonyás-porcukros lángost vett fel a kínálatába, és a visszajelzések alapján hatalmas sikere van.
Végezetül pedig következzék kedvenc lángos receptünk:
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a tejet, a kefirt, az olajat és az élesztőt, egy másikban pedig a sót és a lisztet.
A nedves összetevőket adjuk hozzá a szárazakhoz és gyúrjuk össze a tésztát.
Tegyük félre egy éjszakára vagy 12 órára a hűtőbe.
Amint letelt az idő, szakítsunk egy maréknyi gombócot vizes kézzel a tésztából, húzzuk szét óvatosan, azután süssük ki forró olajban.
Fogyasszuk tejföllel, sajttal és fokhagymával.
Íme egy videó a panírozott lángos elkészítéséről: