Lottóötös: mutatjuk, hogy mire telik a csillagászati összegből, ami a telitalálatért jár

Vágólapra másolva!
Körülbelül fél éve senki sem találta el a nyertes számokat az Ötöslottón, így az év 34. hetében 4,75 milliárd forintra hízott a főnyeremény. A lottóötös most minden idők 5. legnagyobb nyereményét kínálja a szerencsés játékos számára. De vajon mire lenne elég egy ekkora összeg és mit mutatnak a lottónyereményekről készült statisztikák?
Vágólapra másolva!

Legutóbb március elején volt telitalálat az Ötöslottón, a szerencsés játékos akkor közel 227 millió forintot vihetett haza. Azóta ugyan senki nem vitte el a lottóötöst, ám azok is milliókkal vigasztalódhattak, akiknek "csak" 4 találatuk volt: a Szerencsejáték Zrt. friss adatai szerint az elmúlt félévben összesen 602 játékos örülhetett négytalálatosának, ők fejenként átlagosan 2-2 millióval, összesen több mint 1,16 milliárd forinttal lettek gazdagabbak.

Lottóötös
Hatalmas nyereményt fizet most a lottóötös
Fotó: Origo

Mire elég és mire nem a lottóötös?

Megnéztük, mire is elég a jelenleg elérhető topnyeremény, a 4,75 milliárd forint. 

Ha valaki most megnyeri minden idők ötödik legnagyobb jackpotját, akkor az azt jelenti számára, mintha egy éven keresztül a fizetése mellé még naponta kapna 13 millió forintot.

Valószínűleg sokan költenének belőle lakásra, és ha abból indulunk ki, hogy jelenleg mintegy 41 millió forintba kerül egy átlagos, 53 négyzetméteres panellakás a fővárosban, akkor körülbelül 115 ilyen lakást vehetnénk a lottóötösből.

Ám ha az ország legdrágább ingatlanára, a Szombathely melletti négyszintes palotára fájna a fogunk, arra már nem lenne elég a főnyeremény, hiszen annak nagyjából a 2,5-szereséért - az Ingatlan.com adatait alapul véve - 11,64 milliárd forintért kínálják eladásra.  

De a második és a harmadik legdrágább ingatlanra, az egyaránt 5 milliárd forint feletti áron hirdetett Pest vármegyei Acsán található kastélyra és a Komárom-Esztergom vármegyei mocsai kastélyra sem futná ebből az összegből.

A 4,75 milliárd forintból, ami körülbelül 13,4 millió dollárnak felel meg, meg lehetne vásárolni viszont egy példányt világ 5. legdrágább autójának számító Rolls-Royce Sweptailből, amely 12,8 millió dollárba kerül.

Ha pedig a "Mi autónk"-ban, a Suzuki Swiftben gondolkodunk, akkor a nyereményünkből legalább 770 darab kijönne.

ötöslottó
Körülbelül fél éve nem nyerte meg senki a telitalálatot az Ötöslottón
Fotó: Origo

Mit mutatnak a statisztikák?

A milliárdos főnyeremények amellett, hogy megnövelik a hazai lottószelvény-vásárlási kedvet, megmozgatják a szomszédos országok állampolgárait is, és ilyenkor mindig beindul a lottóturizmus.

A számstatisztikát böngészve kiemelkedő számokat is találhatunk, például a jelenlegi halmozódási ciklusban a leggyakrabban kihúzott számok között van 

  • a 38-as, 
  • az 51-es, 
  • az 54-es 
  • és a 77-es, 

ezeket már négyszer kihúzták az elmúlt 24 sorsoláson.

Az Ötöslottó történetében, az 1957-es indulás óta több mint 3500 sorsolás volt. A jackpot összege 1999-ben lépte át az egymilliárdos határt. 5 milliárd forintot meghaladó főnyereményt 2003-ban (5,092 milliárd forint) és 2015-ben (5,049 milliárd forint) lehetett nyerni. 6 milliárd forint feletti összeg először 2020-ban volt (6,431 milliárd forint), 39 hét halmozódás után, majd 2024. 8. játékhetében (6,523 milliárd forint).

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!