A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Megemelték a Napenergia Plusz Program keretösszegét, rengeteg család járhat jól

Vágólapra másolva!
Megemelte a kormány a Napenergia Plusz Program keretösszegét, így már több mint 25 ezer modern napelemes rendszer létesítéséhez nyújtanak támogatást.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban 30 milliárd forinttal emelkedett meg a népszerű program keretösszege – derült ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A legújabb támogatói döntésekkel az odaítélt forrásmennyiség felülmúlta az eredetileg 75,8 milliárd forintos keretet, így még többen pályázhatnak napelemre.

A szaktárca kiemelte, hogy a kormány mostanáig több mint 19 ezer családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen mintegy 79 milliárd forint értékben. 

A Napenergia Plusz Program a keretemelés jóvoltából a korábban kalkulált 15 ezerrel szemben akár tízezerrel több háztartás áramszámláját is csökkentheti.

Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is – írják a közleményben. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családoknak napelem és energiatároló beszerzéséhez és telepítéséhez. A fejlesztések fokozzák a háztartások önellátási képességét, mérséklik rezsikiadásaikat.

A Világgazdaság szerint a megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését.

A kormány megemelte a Napenergia Plusz Program keretösszegét
Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós

A program megerősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai ellátás biztonságát

 – hangsúlyozta a szaktárca. Az Energiaügyi Minisztérium és a pályázatkezelő NFFKÜ Zrt. között fennálló támogatási szerződés módosításával immár 105,8 milliárd forintos keretösszeg biztosít fedezetet az újabb támogatói döntésekhez is. A családok eddig átlagosan mintegy 4,1 millió forint állami hozzájárulást igényeltek fejlesztéseikhez.

A keretemelés révén a Napenergia Plusz Program tehát több mint 25 ezer modern napelemes rendszer létesítését segítheti.

A legfrissebb adatok szerint közel 275 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon. Számuk tíz év alatt a harmincegyszeresére, beépített teljesítményük pedig harminchétszeresére nőtt. A program hasznosan szolgálja a további gyarapodást, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is 1 gigawatt feletti mértékben bővüljön hazánkban a napelemes kapacitás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!