A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Látványos videón Nagy Lajos király kedvenc várának felújítása

Vágólapra másolva!
Északkelet-Magyarország egyik legérdekesebb és legjelentősebb építkezése, a diósgyőri vár rekonstrukciója. A Modern Városok Program támogatásával Miskolcon megvalósuló projektben nem csak Magyarország, hanem a közép-európai térség egyik legjelentősebb turisztikai látványosságát fogják átadni. A beruházás a jövő év tavaszára befejeződhet.
Vágólapra másolva!

A Szinva-patak völgye fölé magasodó sziklatömbön épült fel Diósgyőr vára, amely az Épkar Zrt. és az FK-RASZTER Zrt. konzorciumának köszönhetően kaphatja vissza évszázadokkal ezelőtt elvesztett tereit. A Nagy Lajos király kedvenc várának mondott középkori erődítményt 2021-ben kezdték el felújítani.

Tavaly novemberben rendelte meg a beruházó a tornyok és palotaszárnyak megerősítését, így a kivitelező konzorcium elkezdte a megerősítési munkákat.

A belső vár rekonstrukciója során mintegy 3900 négyzetméter alapterületű új épületet alakítanak ki. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is. A tornyok helyreállításával a legfelső szinteken fedett-nyitott kilátót kap majd a város. A beruházás része a külső vár felújítása is, amelyben a Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be; négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki.

Nagy lendülettel folytatódik majd az építkezés a következő hónapokban. 

A külső vár teraszszintjén a vízszigetelési munkálatok, majd az esztrichbeton készül el hamarosan, a kazamata padlóját pedig a bazaltbeton burkolattal látják el. 

Hamarosan megkapja kőburkolatát a keleti bástya és megkezdődik a nyugati bástya csillagboltozatának falazása; a külső konyhaépület pedig fa tetőszerkezet alá kerül.

Csapadékvíz elleni szigeteléssel látják el a belső vár elkészült födémeit, majd a második szinti aljzatokon felépítik az új padlórétegrendet. 

Diósgyőri vár
Az egész régió különleges turisztikai attrakciója lesz a megújult diósgyőri vár
Fotó:  magyarepitok.hu 

Rövidesen megkapják tetőszerkezetüket a palotaszárnyak cserepezéssel és bádogozással együtt, sőt, ősztől a nyílászárók beépítése is elkezdődhet.

Ha minden a tervek szerint alakul,

 2025 tavaszán Diósgyőr vára 14. századi fénykorához hasonló pompában várhatja majd újból látogatóit.

"Jövőre befejezzük az építkezést, és úgy lesz, ahogy ígértük; olyan várunk lesz, ami méltó Diósgyőr történelmi hagyományaihoz, de egyben megállja a helyét, mint a miskolci turisztikai ágazat zászlóshajója is" - nyilatkozta Kiss János, a térség országgyűlési képviselője a boon.hu-nak.

A projektben komoly előrehaladás történt a külső és a belső várban egyaránt – most pedig a Magyar Építők látványos videója megmutatja, hogy halad a munka a kőkeretek, a boltozatok és a lépcsők.

Az alábbi felvételek kiválóan mutatják, hogy a vár falainak számos pontja már elkészült:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!