Óriási gyémánt a világ második legnagyobbja

Vágólapra másolva!
Szenzációs hírt jelentett, hogy a Lucara Diamond gyémántipari vállalat megtalálta a világ jelenleg ismert második legnagyobb gyémántját. Az óriási gyémánt Botswana országából került elő. Bár sorsa most még ismeretlen, de annak kapcsán jó irányjelzés lehet az, hogy mi történt a többi hasonló, kivételesen nagy és értékes drágakővel.
Vágólapra másolva!

Gigantikus drágakő került elő Afrika egyik déli országában, Botswanában, a Lucara Diamond nevű gyémántipari vállalathoz tartozó Karowe gyémántbánya területén. Az óriási gyémánt azonnal átrendezte a világ legnagyobb gyémántjainak listáját, és nyersgyémántként rögtön a második helyre lépett. Egyúttal a cég szerint újra alátámasztotta, hogy az afrikai gyémántbányászat bár költséges, de megtérülő üzlet, különösen akkor, ha az, ami előkerül a földből, egy dollármilliós gyémánt.

óriási gyémánt
dtaKépünk illusztráció
Fotó: BELGA/AFP/Dirk Waem

Óriási gyémánt Botswanából: ez a világ a második legnagyobbja

Az Afrika egyik legstabilabb országában talált nagy gyémánt 2.492 karátos. Ennél csak egy nagyobbat találtak eddig: a világon a legnagyobb gyémánt 3.106 karátos, és alább többet is elárulunk róla. 

A most megtalált, a Lucara Diamond által közreadott képeken látható, férfitenyér nagyságú drágakő mérete és a karátértéke is magas, ebből azonban még nem lehet megmondani, mennyi lesz a gyémánt ára. Az óriási gyémánt értékét persze szakértői becsléssel meg lehet határozni, de a gyémánt piaci értéke függ attól is, mikor dobják piacra, milyen vevői kör számára hirdetik meg és mikor, esetleg licitálni lehet majd rá. 

A gyémánt ára természetesen függvénye áttetszőségének, árnyalatának, és még több, a szakemberek által figyelembe vett paraméternek.

A második legnagyobb gyémánt egyelőre még a névadáson sem esett át, és könnyen lehet, hogy fantázianevet csak megmunkált állapotában kap majd az óriási gyémánt.

óriási gyémánt
Óriási gyémánt: a Lucara Diamond által kiadott képen a fantasztikus, 2.492 karátos nyersgyémánt látható
Fotó: Lucara Diamond Corp.

Ezzel összefüggésben az is lehet, hogy egy idő után a most megtalált botswanai gyémánt nem marad a második legnagyobb gyémánt a világon. Előfordulhat ugyanis, hogy több darabra vágják, és úgy munkálják véglegesre, ahogy erre korábban már volt példa nagy gyémánt esetén. 

Az persze bizonyos, hogy a dollármilliós gyémánt rengeteget ér, valószínűleg pontosabb, ha a drágakő kapcsán egyből több tízmillió dollárra gondolunk mint a gyémánt ára.

Óriási gyémánt vagyonok mozdulnak meg

Amikor nagy gyémánt kerül elő a föld mélyéről, ha nem is azonnal, de vagyonok mozdulnak meg. Aligha lesz ez másként a most előkerült óriási gyémánt esetében: a botswanai gyémánt bizonyosan sok pénzt fog érni a vállalatnak, amikor eladják. Felbukkanásával a második legnagyobb gyémánt alaposan átrendezte a legnagyobb gyémántok listáját melyet főként az afrikai gyémántbányászat alakított eddig , így összegyűjtöttük, mi lett a sorsa a lista élén álló további négy gyémántnak.

5. Lucara 1175 karát

A világ karátsúlyát tekintve ötödik legnagyobb gyémántja a Karowe gyémántbánya mélyéről 2021-ben előkerült 1175 karátos gyémánt (1 karát = 200 mg; a karát a drágaköveknél a tömegre, míg nemesfémeknél a tisztaságra vonatkozó mérőszám). Bár karátértéke nagyobb, mint a negyedik helyen álló nagy gyémánt értéke, a Lucara Diamond közlése szerint bár kiváló, de korántsem egyenletes minőségű kő. Így több darabra bontás után lehet abból kisebb, értékes, de nem rekordértékű nagy gyémántokat készíteni. Érdekes, hogy a Lucara Diamond azóta sem adott nevet ennek a nagy gyémántnak, és az sem világos, eladták-e már, esetleg maguk vállalták a több darabra bontást és csiszoltatást.

óriási gyémánt
Óriási gyémánt: szénréteg borította az 1175 karátos drágakövet
Fotó: Lucara Diamond / Lucara Diamond

4. Lesedi La Rona gyémánt 1109 karát

A nagy gyémántokat tartalmazó listán a negyedik helyen található Lesedi La Rona szintén a Karowe gyémántbánya hírnevét öregbíti. Minden idők egyik legnagyobb gyémántját a Lucara Diamond 2017-ben 53 millió dollárért adta el, ami mostani árfolyamon számolva kb. 20 milliárd forint. Érdekesség, hogy a hatalmas gyémánt nem azonnal kelt el, az eredetileg remélt 86 millió dolláros árat nem adták meg érte. A fantasztikus, teniszlabda méretű, áttetsző drágakő egy dublini gyémántkereskedő tulajdonába került. A Lesedi La Rona esete is mutatja, hogy a gyémánt ára rengeteg körülménytől függ: a drágakő értékesítése előtt egy évvel egy annál valamivel kisebb, 813 karátos gyémántot a Constellation-t 63 millió dollárért adtak el.

óriási gyémánt
Óriási gyémánt: a Lesedi La Rona a valaha megtalált egyik legnagyobb gyémánt
Fotó: Getty Images via AFP/Spencer Platt / Getty Images via AFP/Spencer Platt

3. Sewelo gyémánt 1758 karát

Szintén botswanai gyémánt a Sewelo, melyet 2019-ben találtak meg, és sokáig a világ második legnagyobb gyémántja volt. Az 1758 karát súlyt nyomó nyersgyémánt kívülről fekete volt egy vékony szénréteg miatt, így a szakértőknek meg kellett vágniuk, hogy minőségét megállapítsák. Miként akkor megírtuk, 2020-ban a francia Louis Vuitton luxusdivatház vásárolta meg a követ egy nyilvánosságra nem hozott összegért. Kommentárok szerint a luxuscég 6,5-19,5 millió dollár közötti összeget fizethetett érte. A nagy gyémántot először kiállították, majd megbíztak egy antwerpeni gyémántkereskedőt annak több darabra vágásával. Az óriási gyémánt sorsa az lett, hogy a vállalat kiemelt ügyfelei egyedi, a divatház monogramját megkapó ékszereket rendelhetnek abból.

óriási gyémánt
Óriási gyémánt: a Sewelo nevű drágakőből a Louis Vuitton divatháznál lettek kisebb ékszerek
Fotó: Louis Vuitton

2. A név nélküli botswanai gyémánt 2492 karát

A második legnagyobb gyémánt a világon a nyers formájában 2492 karát súlyt nyomó mostani lelet, ami a botswanai gyémántbánya legfrissebb szenzációja. A Lucara Diamond az óriási gyémánt bejelentése alkalmával hangsúlyozta, hogy a kő azért is különleges, mert

  • ez az eddigi legnagyobb megtalált óriási gyémánt a Karowe bányában;
  • egy 2017-ben telepített speciális röntgentechnológiával találták meg, ami abban is segíti a bányászokat, hogy ne törjék össze véletlenül az ehhez hasonló nagy gyémántokat a feldolgozás során;
  • egyből a második helyre került a legnagyobb drágakövek listáján.

A drágakő értékét az első becslések egyébként 100 millió és 160 millió dollár közé teszik, de hogy ténylegesen mennyi lesz a gyémánt ára, azt még nem tudni, s az is lehet, hogy értékesítése csak évek múlva történik meg.

1. Cullinan 3106,75 karát

A világ legnagyobb gyémántja a Cullinan, melyet 1905-ban, Dél-Afrikában találtak meg egy bánya rutinellenőrzése során. A nevét a bánya tulajdonosáról kapta. A gyémántot két évvel megtalálása után VII. Eduárd brit királynak adományozták az akkori gyarmaton született döntés nyomán, aki eleinte tétovázott, elfogadja-e esetleges politikai vonatkozásai miatt.

óriási gyémánt
Óriási gyémánt: az eredetileg 3106 karátos Cullinan drágakőből készült kollekció
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Az óriási gyémánt később már több darabban tűnt fel: több nagyobb darabaját beépítették a brit uralkodói ékszerekbe, a dollármilliós gyémánt számos kisebb darabját pedig az uralkodóház ajándékként használta. Nemrég egy tanulmányban megállapították, hogy az eredeti nyersgyémánt földtani szempontból is a legkülönlegesebb leletek közé tartozik. Értékét illetően becslések vannak: egyes számítások szerint a nyers drágakő ma mintegy 400 millió dollárt, azaz nagyjából 145 milliárd forintot érne. Ugyanakkor a brit koronaékszerekhez használt darabjai megmunkáltan jóval értékesebbek, mint önmagában lenne az óriási gyémánt.

Még egy érdekesség: pusztán karát súly alapján nem a Cullinan a világ legnagyobb gyémántja, hanem a Brazíliában 1895-ben megtalált Sergio, ami egy fekete gyémánt volt. Ennek karátértéke 3167 volt, ám nem drágakőként hasznosult (értékét 2023-ban is kevesebb mint 1 millió dollárban adták meg), hanem számos kisebb darabra vágva, ipari gyémántfúró lett belőle.

Cikkünk végén tekintse meg a második legnagyobb gyémánt megtalálásáról a BBC videóját:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!