A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros döntő A
HUNMagyarország
13:40Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
13:50Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Az olimpiát okolja egy nagy légitársaság a bukásért

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a legutolsó negyedévben az Air Canada nyeresége. A cégnél azt mondják, a csökkenés mögött az egyik legfontosabb ok a párizsi olimpia, mert sok utazó inkább elkerüli a francia fővárost az esemény ideje alatt.
Vágólapra másolva!

Kanada, és egyben Észak-Amerika egyik legnagyobb légitársasága, az Air Canada, második negyedéves profitjának jelentős csökkenéséről számolt be friss pénzügyi jelentésében. Miközben a vállalat bevételei 2 százalékkal, 4 milliárd amerikai dollárra növekedtek a második negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, nyereségében 47 százalékos volt a csökkenés: 466 millió dollárról 336 millióra mérséklődött.

A vállalat pénzügyi stabilitását ez persze nem rendíti meg, de érdemes megemlíteni, milyen okokat nevezett meg a cég vezérigazgatója, Michael Rousseau, a negyedévet értékelő online tájékoztatón a nyereség csökkenése mögött. Szerinte ugyanis a

gyengélkedő európai gazdaság mellett a nemrég lezajlott németországi labdarúgó-Európa-bajnokság, valamint a most zajló párizsi olimpia áll a némileg kudarcos nyereségeredmény mögött.

Az olimpia persze tömegeket vonzott a francia fővárosba a világ minden tájáról, de sok turista ebben az időszakban tudatosan elkerüli a francia fővárost a zsúfoltság és a magasabb szállásárak miatt. Ez pedig meglátszott a cég foglalásain is.

air canada, illusztráció
Az Air Canada második negyedéves profitcsökkenése mögött a nagy nyári európai sporteseményeket véli a cég (illusztráció)
Fotó: AFP/Daniel Slim

Az Air Canada idén több járatot üzemeltet, mint tavaly, de a transzatlanti útvonalakon mért utasszám-csökkenés miatt az 1 mérföld számított, 1 ülőhelyre jutó bevétel több mint 4 százalékkal mérséklődött. 

A személyszállításból származó bevétel 6 százalékkal lett kisebb ebben a negyedévben, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban (a cég cargo-üzletága nagyságrenddel kisebb bevételt termel).

Rousseau szerint

az idei nyári nagy sportesemények alaposan visszavetették a tengerentúli járatokra a keresletet, szerinte Németországba és Franciaországba is összességében kevesebb jegyet adtak el azok miatt.

Eközben Olaszországba, Görögországba és Portugáliába szinte telt házakkal indulnak a járatok, a mediterrán európai országok járataira a kontinensen belül és a tengerentúlról is jelentős a kereslet. 

Az Air Canada bevételének növekedése az észak-amerikai illetve a csendes-óceáni útvonalakon elért eredményeiből származott.

Ugyanakkor egy elemző szerint az Air Canada nyereségeredménye összehasonlításban egyáltalán nem tragikus. Igaz, hogy az Egyesült Államok nagy légitársaságainál ez a mérték magasabb, de a kanadai vállalat így is megelőzött több nagy európai légi céget, miközben gazdálkodása kiegyensúlyozott.

Az 1937-ben alapított Air Canada a világ egyik jelentős prémium légitársasága. Flottája leányvállalatainak gépeivel együtt több mint 350 gépből áll. Megközelítőleg 200 célállomásra indít járatokat, 2023-ban alkalmazottainak száma meghaladta a 35 ezret.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!