Hihetetlen stadion épül Szaúd-Arábiában

Fotó: ParametricArchitecture
Vágólapra másolva!
Tíz év múlva Szaúd-Arábia rendezheti a futball világbajnokságot, a meccseket 15 stadionban fogják játszani. Jó ideje folyamatosan érkeznek az olajkirályságból a futurisztikusabbnál futurisztikusabb beruházásokról szóló tervek, amelyek egy grandiózus fejlesztési program részét képezik, de a focivébére építendő NEOM stadion még ezeken is túltesz.
Vágólapra másolva!

Öt várossal számol Szaúd-Arábia pályázata a 2034-es foci-vb-re. Az említett öt város Rijád, Dzsidda, Abha, Al-Chubar és a The Line nevű 150 kilométer hosszú lineáris város részét képező NEOM Stadion lesz.

A pályázati anyag szerint a

NEOM Stadion lesz a legegyedibb a világon: a pálya több mint 350 méterrel a talajszint fölött lesz, a tetőt maga a város formálja meg, ami semmi máshoz nem hasonlítható élmény. 

A torna után a stadion egy profi fociklub otthona, valamint a város sportéletének és aktív életmódjának központi eleme lesz majd.

A Roadster kitér arra is, hogy a NEOM Stadion befogadóképessége 46.010 fő lesz, teljes mértékben high-tech lesz, e-ticket rendszerrel, 4K Ultra HD adással. A tervek nemcsak stadiont, de a szurkolói zónát, és a látványos kiállításoknak helyet adó Marina Steps helyszínt is magukban foglalják.

A tervek szerint 2027-ben kezdődik, és 2032-ban fejeződik majd be az építkezés. Két évvel később pedig ott rendeznék a világbajnokság több csoportmeccse mellett az egyik negyeddöntőt.

A NEOM Stadion a The Line nevű lineáris város része lesz
Fotó: ParametricArchitecture

Ahogy az Origo korábban beszámolt róla, 

a NEOM projekt Szaúd-Arábia egyik legambiciózusabb vállalkozása, amivel nemcsak egy hatalmas, futurisztikus várost terveznek létrehozni, hanem a befektetők és a turisták érdeklődését is igyekeznek felkelteni, 

hogy a Vision 2030 projekt keretében a hagyományosan az olajiparra alapozott gazdaság működtetésére más, a fosszilis energiahordozóktól független megoldást találjanak. Az elképesztő nagyságú, 500 milliárd dolláros költségvetésből több ütemben megépülő Neom jövővárosról az Origo több alkalommal írt, például ebben a cikkében.

A NEOM részeként épül meg többek között az Oxagon City névre hallgató komplexum, amely tíz különböző részegységből áll majd, amelyek mindegyike más-más újdonságot rejt: a The Line nevű város egyetlen, sok kilométer hosszan elnyúló, tükörbevonatú felhőkarcolóból áll majd - erről az Origo ebben a cikkében írt -, a Trojena egy sivatagi síparadicsomnak készül, míg az Oxagon City vízen lebegő platformokkal növeli meg a szárazföldi település méreteit, és nyújt otthont sok tízezer lakosnak. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!