A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Szinte hihetetlen, de a Földközi-tenger fenekén is fekszik egy Titanic

Vágólapra másolva!
A Földközi-tenger mélyén is fekszik egy hatalmas hajó, amely a Titanichoz hasonlóan szintén az első útján süllyedt el. A hajóroncs napjainkra turistalátványosság lett és igazi búvárparadicsom.
Vágólapra másolva!

A 44 évvel ezelőtti nyári napon, Ciprus partjaitól nem messze elsüllyedt vas- és acélkolosszus jelenleg a világ egyik legmenőbb és legjobb búvárhelyszíneként szolgál. Évente több ezer ember merül le 40 méteres mélységbe, hogy láthassa a „Földközi-tenger Titanicjaként” számon tartott Zenóbiát, amely a szigetország melletti egyik kikötőtől nem messze süllyedt el.

A harmadik századi palmürai királynőről elnevezett hajóroncs már hasonló népszerűségnek örvend, mint a Vörös-tengeren vagy Ausztrália mellett található társai. A többi ronccsal ellentétben viszont a Zenóbia nagyon könnyen megközelíthető, mindössze tíz percnyi motorcsónakútra van Larnaca partvidéki városától.

A Titanichoz hasonlóan a Zenóbia is rögtön az első útján elsüllyedt, amikor a szíriai Tartusz kikötőjébe tartott 1980. június 2-án.

Nem sokkal éjfélt követően a hajókapitány nemzetközi segélykérő üzenetet küldött, amire meg is indultak a ciprusi vonóhálós halászhajók, de már eredménytelenül.

Decaying,Cargo,Of,The,Ms,Zenobia,Shipwreck
A Zenobia maradványai a Földközi-tenger fenekén
Fotó: Shutterstock/J.Burr

Zénobia Odaenathus palmürai király második felesége, Palmüra királynője volt 267-től 272-ig. Azzal dicsekedett, hogy a Kleopátrák és a Ptolemaioszok nemzetségének sarja, ami viszont a történészek szerint fikció. Hatalmát öt évig tudta megtartani, ez kiterjedt Gallienus és Claudius Gothicus császárok uralkodásának idejére is, és csak Aurelianus tudta nagy nehezen legyőzni 272-ben Antiochiánál. Zénobia a vereséget követően elindult a korábban meghódított perzsákhoz segítséget kérni, de az Eufrátesznél utolérték a római lovasok. A győzelem tiszteletére megrendezett diadalmenetben Zenóbiát is felvezették, aki fogolyként vonult Aurelianus diadalmenetében. T. Pollio ezeket a színpompás részleteket jegyezte föl erről az eseményről: „…olyan pompába öltöztették, amilyet Róma lakossága még sohasem látott. Olyan drágaköveket aggattak rá, hogy ez az erős és bátor asszony a menetben gyakran megállt, és panaszkodott, hogy nem bírja vinni a ránehezedő ékkövek súlyát.”

A Promotions.hu felidézi, hogy a Zenóbia öt nappal később elsüllyedt és bár szerencsére senki nem vesztette éltét, 100 csuklós teherautónyi cigaretta, egymillió tojás és különböző kábelek odavesztek, így az anyagi kár jelentős volt. Számos teória merült fel az elsüllyedéssel kapcsolatban, a biztosítási csalás a Titanichoz hasonlóan ebben az esetben is, az emberi hiba és a szabotázs mellett.

Az Európa saját Titanicjának is nevezett Zenóbia hajóról készült ez a videó:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!