Sztrájk jöhet a Tescónál

Vágólapra másolva!
Sztrájkolhatnak a brit Tesco nagy-britanniai elosztóhálózatának dolgozói, miután nem sikerült megállapodásra jutniuk a vállalattal bérükről.
Vágólapra másolva!

Munkabeszüntetés lehet a vége a brit Tesco elosztóhálózatában annak, hogy a raktárakban dolgozó munkatársaknak és a vállalat vezetésének nem sikerült megállapodniuk a bérek emeléséről. A lehetséges sztrájk a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc nyolc logisztikai központját érinti, ahol a dolgozók nemet mondtak az 5 százalékos mértéket el nem érő béremelési ajánlatra.

A brit Tesco ajánlata 2 és 4,4 százalék közötti béremelésről, illetve 500 fontos egyszeri juttatásról szólt a dolgozóinak, azok érvényes szerződésétől függően. Ezt sok munkavállaló kevesli, ezért a hírek szerint megkezdődtek a sztrájk előkészületek a vállalat következő bázisain: Hinckley, Magor, Southampton, Daventry Clothing, Goole, Lichfield, Livingston, és a Peterborough-telephelyen.

Tesco
Sztrájk jöhet a brit Tesco elosztóközpontjaiban (ilusztráció)
Fotó: AFP PHOTO/Leon Neal

Ugyanakkor még nem biztos, hogy valóban sztrájkolni fognak a raktári dolgozók, ezzel várhatóan jelentős bonyodalmat okozva a szállítmányok szervezésében és a bolti árukészletek feltöltésében. A munkavállalói képviselet szerint a dolgozóknak dönteniük kell arról, hogy valóban beszüntetik-e a munkát, amennyiben a Tesco részéről időközben nem érkezik számukra elfogadható bérezési ajánlat.

A rendelkezésre álló információk szerint szeptember 9-e és 24-e között az imént felsorolt telephelyeken a dolgozók szavazással foglalnak majd állást a kérdésben.

A képviseletnél bíznak abban, hogy a sztrájk lehetősége önmagában elegendő arra, hogy a Tesco képviselőit újra a tárgyalóasztalhoz ültesse.

A vállalat szóvivője a Retail Gazette brit szaklapnak nyilatkozott a kérdésben, és bár szavai alapján úgy tűnik, részükről is lehet esély a tárgyalások folytatására, de egyelőre úgy látják, ajánlataikkal elmentek a lehetőségek határáig. A szóvivő szerint tisztességes ajánlatot tettek az elosztóközpontokban dolgozóknak, ami bérüket az inflációnál nagyobb mértékben növelné. Azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években számos olyan bérfejlesztést hajtottak végre az érintett dolgozók körében, és a béreken túl növelték egyéb juttatásaik mértékét. 

Mindent egybevetve, az elmúlt három évben 23 százalékkal nőtt a raktári dolgozók javadalmazásának mértéke

– közölte a szóvivő. Ugyanakkor hozzátette: "folytatják az együttműködést" a dolgozói képviselettel a helyzet megoldása érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!