A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szigorúan titkos raktárban őrzik a Titanic kincseit

Vágólapra másolva!
A Titanic tengerfenéken nyugvó roncsaiból számos tárgyat hoztak a felszínre az évtizedek során, ám néhányat ezek közül csak nagyon ritkán láthat a nagyközönség. A legkülönlegesebb relikviákat egy titkos raktárban őrzik az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A világ legismertebb hajókatasztrófájában elsüllyedt Titanic roncsából a felszínre hozott tárgyak egy részét az Egyesült Államokban, Georgia államban, Atlanta városában őrzik. Nem is akárhol: a raktár pontos helyszíne titkos információ, mert az abban tárolt relikviák felbecsülhetetlen értékűek, és így komoly kísértést jelentenének olyan bűnözőknek, akik tudják, hol keressék azokat. A BBC tudósítói azonban bejutottak a raktárba, ahol több ezer, a roncsból kiemelt tárggyal találkoztak, amiket gondosan őriznek az utókor számára az RMS Titanic nevű, a hajóroncs feltárásával foglalkozó vállalat munkatársai.

Titanic
Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának egyik legnagyobb utasszállító luxus óceánjárója volt, 1912-ben, első útján elsüllyedt
Fotó: Wikipedia Commons / Wikipedia Commons

A vállalat raktárában számos rendkívüli lelet látható, ezek legtöbbjének külön története van, melyet a cég dolgozói alaposan ismernek. 

Az amerikai vállalat mintegy 5.500 tárgyat hozott felszínre a roncsból évek munkájával, ezek egy részéből időnként utazókiállításokat szerveznek, de számos relikvia soha nem hagyja el raktárukat. 

A legkülönlegesebb leletek sorába tartozik egy aligátorbőrből készült táska is, ami egy Marian Meanwell nevű, a harmadik osztályra jegyet váltott, 63 éves utas tulajdona volt, és meglepően jó állapotban maradt meg. A tulajdonosról sikerült kideríteni, hogy nemrég megözvegyült lányával utaztak Amerikába a tragikus sorsú hajó fedélzetén.

Különleges leletnek számít az a parfümkészlet is, mely egy műanyag tárolóban épségben megmaradt a tenger mélyén. 

Olyannyira, hogy amikor a tárolóban talált parfümös üvegcséket felnyitották, azonnal áradt belőlük az erős esszencia, mintha nem is évtizedeket töltöttek volna a tengerfenéken. 

A parfümök egy Adolphe Saalfeld nevű, hivatásos illatszerárushoz tartoztak, aki másodosztályra szóló jeggyel rendelkezett a Titanicra. Saalfeld egyike volt annak a 700 túlélőnek, aki túlélte a katasztrófát, de később azelőtt meghalt, hogy parfümjeit a felszínre hozták volna. A múltban volt ugyanis arra példa, hogy a tengerből kiemelt tárgyat visszajuttattak a katasztrófát túlélő, időközben időssé vált személyeknek.

image

A gyűjteményért felelős vezető elmondta: a parfümárus egész hátralévő életét a túlélők bűntudatától gyötörten élte. A jégheggyel ütközött Titanicon ugyanis a nők és a gyerekek mentése elsőbbséget élvezett, ennek ellenére néhány férfi őket megelőzve jutott helyhez a mentőcsónakokban, és élte túl a katasztrófát.

A titkos raktárban értékes pezsgőkből is komoly gyűjtemény található. A cég szakértői felidézték: a Titanic süllyedésekor kettétört, a törés pedig a hajó egyik konyhájánál történt. Emiatt napjainkban is rengeteg konyhai edény, valamint további italos üvegek fekszenek a mélyben a roncs alatt.

A Titanic 1912-es tragédiája óta foglalkoztatja a történészéket, kincskeresőket, tengerkutatókat, illetve műkedvelő amatőrök százait szerte a világon. A hajóroncsra legutóbb – áttételesen – egy újabb súlyos baleset irányította a figyelmet: a Titan nevű merülőhajó a víz alatti katasztrófája, mely éppen a Titanic roncsához szállított utasokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!