Új fizetési mód a magyar boltokban

vásárlás, vásárlóerő
Vágólapra másolva!
Fontos újdonság élesedik a magyar mobilbankokban szeptember 1-jétől, minden banki ügyfél képes lesz QR-kóddal fizetni. A qvik márkanév alatt futó új fizetési módszer Online fizetésekre és a boltokban a kasszáknál is használható majd. Az ügyfelek számára ingyenes, a kereskedők számára pedig olcsóbb digitális fizetési megoldást jelenthet.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jétől a magyar banki ügyfelek mobilbankjában új funkció jelenik meg: egy QR-kód beolvasásával is indítható fizetés, ingyenesen. Emellett két másik technológiával is létrehozhatók fizetési megoldások (NFC és deeplink), de a legnagyobb változásokat a várakozások szerint a QR-kód hozza majd.

A kártyás fizetéseknél megszokott módon a qvikes fizetésről is minden bolt tájékoztat majd.

A bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek a „qvikkelésért” - írja a Portfólió. Ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, így a bankoknak ezt a költséget egyébként sem kellene tovább hárítaniuk az ügyfelekre, szemben a kártyás fizetésekkel, amelyek után a bankok kártyánként 500 forint átalányt fizetnek évente.

Ugyanakkor a qvikes fizetésnek is természetes előfeltétele, hogy legyen bankszámlánk, aminek legtöbbször van számlavezetési vagy egyéb fix díja.

A kártyás fizetésért - a mi a qvik nagy digitélis versenytársa a készpénz mellett - ma a legtöbb ügyfél kártyakibocsátási vagy éves kártyadíjat fizet a bankjának (ez néhány ezer forint jellemzően), ám ezen túl tranzakciós szinten ingyenes a kártyás fizetés (azaz mindegy, hogy egyszer vagy 100-szor fizetünk vele). Ebben az összehasonlításban nincs nagy különbség a kártyázás és a qvikkelés között.

Az MNB, a Giróval és a bankokkal együttműködve célként tűzte ki, hogy a belföldi instant átutalásokat is kezelő Azonnali Fizetési Rendszerre épülve hozzanak létre egy hazai elektronikus fizetési megoldást, ami alternatívája, illetve versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek. A qvik hazai, biztonságos és árazásban is versenyképes lesz

 – mondta a lapnak júniusban Virág Barnabás, az MNB alelnöke.  

Míg az ügyfelek számára, ingyenes lesz, a qvikes fizetések elfogadásért már kérhetnek díjakat a bankok a kereskedőktől, ez a tervek és a nyilatkozatok szerint olcsóbb lesz a kártyaelfogadásnál.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!