A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már most milliókat érnek III. Károly bankjegyei

Vágólapra másolva!
Rengeteg pénz gyűlt össze azon az árverésen jótékonysági célokra, amelyen III. Károly arcmásával készült bankjegyekre lehetett licitálni.
Vágólapra másolva!

914.127 fontot, azaz nagyjából 420 millió forintot fizettek azokért a bankjegyekért, melyek a III. Károly portréjával készült bankjegyek első sorozatából származnak – írja a Bank of England tájékoztatása alapján a BBC.

A bankjegyeket egy árverésen értékesítették. 

Az aukció legnagyobb sztárja az az 50 fontos bankjegy volt, melyért rekordösszeget, 26.000 fontot (majdnem 12 millió forint) fizettek, míg azért a 10 fontos bankjegyéért, ami a "HB01 00002" sorozatszámot viseli, 17.000 fontot (majdnem 8 millió forint) adott egy gyűjtő. 

A befolyt összeget jótékonysági, illetve segítő munkát végző szervezetek között osztják szét, olyan szervezetek kapják, melyek a gyerekszegénység ellen küzdenek, támogatást nyújtanak a mentális vagy fizikai egészségügyi problémákkal küzdőknek, illetve környezetvédelmi céljaik vannak.

Az uralkodó arcképét viselő bankjegyek idén júniusban jelentek meg a brit készpénzforgalomban. Az új fontok váltják a még egy ideig forgalomban lévő, a néhai II. Erzsébet királynő portréját viselő bankjegyeket, melyek az 1960-as években jelentek meg. 

A handout photograph released by the Bank of England in London on December 19, 2022
A brit jegybank által 2022 decemberében közzétett képen az új 5 fontos III. Károly portréjával
Fotó:  Bank of England / AFP /  Bank of England / AFP

A III. Károlyt szerepeltető bankjegyeket már korábban, II. Erzsébet 2022 szeptemberében bekövetkezett halála után bemutatták, a készpénzforgalomba csak nemrég vezették be a bankókat. Miként az Origo megírta, a király portréjával megjelenő 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyekkel váltják ki a sérült vagy elhasználódott régebbi bankókat. 

A III. Károly portréjával megjelent, első kibocsátásból származó bankjegyekre a mostani árverés előtt is igyekeztek lecsapni a gyűjtők, akik reménykednek abban, hogy még időben, jó állapotban tudják felvásárolni  az első sorozatszámokkal bíró példányokat. A bankjegyek június 5-i megjelenése után néhány nappal már licitálást hirdettek azokra az eBay-en.

A portálon június első napjaiban felbukkant egy 50 fontos bankjegy AJ02 468341 sorozatszámmal, amelyet 130 fontért árultak.

Míg egy 20 font értékű, EH07 419275 sorozatszámú bankjegy 50 fontért szerepelt az árverésre kínált tételek között. Ezek az összegek persze nagyságrendekkel kisebbek, mint a jótékonysági árverésen elért árak, ám jól a különleges bankjegyek iránti gyűjtői érdeklődést és a vásárlók részéről az értéktulajdonítást azoknak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!