A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi

Uránerdő övez egy titokzatos területet, pert indítottak miatta

Vágólapra másolva!
Rendkívül gazdag uránlelőhely található Ausztrália távoli, gyéren lakott vidékén, az Északi területen. A területre eddig bérleti joggal rendelkező vállalat most beperelte Ausztrália ásványkincsekkel foglalkozó miniszterét és több más hivatalnokot, mert állításuk szerint a megkérdezésük szerint rakták ki őket a védett övezet szívében rejtőző területről.
Vágólapra másolva!

Ausztrália Északi terület nevű territóriuma a Föld egyik leggyérebben lakott vidéke: a több mint 1 millió négyzetkilométernyi területen mintegy 245 ezer ember él, akik többsége a kontinens őslakos közösségeihez tartozik. A terület fővárosához, Darwinhoz képest keletre egy igen értékes, uránban gazdag nyersanyaglelőhely található.

A Jabiluka nevű helyszín a hatalmas Kakadu Nemzeti Park szívében található.

A nemzeti park 1992 óta szerepel a világörökségi listán, rendkívül gazdag, egyedülálló állat- és növényvilággal rendelkezik. Területén több ezer régi őslakos barlangrajz található. Fái körülölelik az urán lelőhelyét, emiatt az értékes nyersanyag kitermelése jogi, logisztikai és gazdaságossági szempontból is csak körülményesen valósítható meg.

Kakadu Rainforest
A hatalmas Kakadu Nemzeti Park változatos élővilágáról ismert, a szinte érintetlen természet körülöleli az uránban gazdag lelőhelyet
Fotó: Wikipedia / Creative Commons

Ennek ellenére az Energy Resources of Australia (ERA) nevű vállalat ragaszkodik a terület bérléséhez. Erre egyértelműen utal az, hogy közlésük szerint 

pert indítottak Ausztrália ásványkincsekért felelős szövetségi minisztere és néhány más tisztségviselő ellen. 

Az ERA azt kifogásolja, hogy a területre vonatkozó megállapodásukat nem újították meg, és nem is kérdezték meg őket szándékaikról, egyáltalán, előjel és értesítés nélkül lezártnak tekintették azt.

Az ERA szerint szokatlan fejleménynek azonban mégis volt egy előjele – írja a Mining.com a Reuters alapján. A múlt hónapban az Északi terület kormánya azt javasolta a szövetségi kormánynak, hogy ne hosszabbítsák meg az ERA Jabilukára kötött szerződését. Nem sokkal ezt követően a Boss Energy nevű uránipari cég visszavonta az ajánlatát, amivel 550 millió ausztrál dollárt fizett volna a területért. 

Ez nagyon sok pénz, közel 132 milliárd forint.

A terület lényegében még fejlesztés alatt áll, emellett évtizedek óta viták tárgyát képezi. A területen őslakos Mirarr-közösség tagjai többször követelték, hogy állítsák le a területen folyó munkálatokat. A projekt ellen az 1990-es évek legnagyobb tüntetései zajlottak.

Az ERA márciusban vállalta, hogy újabb tíz évre bérli a területet, részben azért, hogy elvégezze az eddigi munkálatok utáni rehabilitációt, de a mostani hírek alapján ez nem valósul meg. A cég a mostani helyzetben úgy érezheti, hogy két szék között a földre esett, ezért az illetékes tisztviselők elleni per megindításáról döntött. A bérleti szerződés augusztus 11-én jár le.

A perbe vont miniszter hivatala egyelőre nem kommentálta a fejleményt.

urán, uránium
A természetben ásványként előforduló urán
Fotó: Shutterstock

Az ERA a világ egyik legnagyobb bányaipari cége, a Rio Tinto 80 százalékos tulajdonában van. A vállalat Szerbiában készül nagy volumenű lítiumkitermelésre. A cégnél annyit közöltek, hogy nem támogatják a Jabiluka azon fejlesztési lépéseit, melyeket a Mirarr közösség ellenez.

A Jabulika-projekt jó minőségű uránban gazdag lelőhely, és hozzájárul ahhoz, hogy Ausztrália a világ élvonalába tartozzon a tartalékok mennyisége alapján. A legnagyobb tartalékokkal Kazahsztán, Kanada, és Oroszország rendelkezik, Ausztrália a negyedik helyen áll a rangsorban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!