Vágólapra másolva!
Rég nem volt példa olyan mértékű árcsökkentésre az üzemanyagpiacon, mint amire csütörtöktől a nagykereskedelmi áraknál sor kerül.
Vágólapra másolva!

Látványos üzemanyagár-csökkenés áll be csütörtöktől Magyarországon – idézi a Világgazdaság a Holtankoljak.hu-t.

Az üzemanyagár-figyelő blog a nagykereskedelmi árváltozás kapcsán arról számolt be, hogy az államalapítási ünnep után jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal lesz alacsonyabb csütörtöktől,
  • míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek kevesebbet a benzinkutasok.

Ekkora mértékű áresésre a nagykereskedelmi vonalon hosszú hónapok óta nem volt példa Magyarországon. 

Jelenleg az alábbi átlagárak ismertek:

  • 95-ös benzin – 612 forint/liter,
  • gázolaj – 613 forint/liter.

Fontos kiemelni, hogy átlagárakról van szó, a Holtankoljak tapasztalatai szerint most a tényleges ár a benzin literjénél 610, a dízelénél 611 forint körül alakul a töltőállomásokon. Ha a bruttó 8, illetve 6 forintos mérséklődést átengedik a kutasok a járműtulajdonosoknak, akkor mindkét üzemanyagtípus jellemző kiskereskedelmi ára 605 forint köré süllyedhet.

Tankolás, üzemanyagár
Csökken csütörtöktől az üzemanyagok nagykereskedelmi ára 
Fotó: Shutterstock/Lena_karpi

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy a kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban már alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál - állapította meg akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az árcsökkentést a kormány figyelmeztetése előzte meg és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak. 

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!