Százezer évre, geológiai sírba temetik az atomhulladékot - videó

Vágólapra másolva!
Finnországban hamarosan úttörő, az atomenergia hasznosításához kapcsolódó projekt veszi kezdetét: megkezdik az ország nukleáris hulladékának elhelyezését egy úgynevezett "geológiai sírba." A létesítmény 100 ezer éven át őrizheti a veszélyes anyagot.
Vágólapra másolva!

Finnország lehet az első olyan ország a világon, amely földfelszín alatti, úgynevezett mélygeológiai sírba temeti a nukleáris üzemanyagot. Az Onaklo nevű létesítmény jelenleg egyedülálló a világon, és a tervek szerint 100 ezer évig őrizheti az odakerülő veszélyes hulladékot.

Hamarosan megnyitják a világ első geológiai nukleárishulladék-lerakóját
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Mélyen a földfelszín alatt

Az Onaklo egyfajta rövidített márkaneve annak a hulladékkezelő létesítménynek, melyet Finnország világelsőként létrehozott. A kifejezés a finn nyelvben barlangot vagy üreget jelent, ami találó arra a lerakóra, melynek legmélyebb pontja nagyjából 400 méterrel egy délnyugat-finnországi erdőség alatt húzódik. A szó közelebbről a barlang tetején található nyílásra, hasadékra utal, amely alatt alagutak hálózata húzódik egy nukleáris erőmű közelében, Olkiluoto szigetén, nagyjából 240 km-re az ország fővárosától, Helsinkitől.

A világ első geológiai temetőjébe veszélyes, sugárzó, már hulladéknak számító, kiégett nukleáris fűtőelem kerül, ahol tárolását az embertől és a környezettől elzárva, lényegében a földrétegekben, a kőzetekben valósítják meg.

A tervek szerint valamikor jövőre, vagy 2026 elején az eltemetni kívánt nukleáris hulladék vízhatlan borítást kap, majd a lerakóba szállítják. A nukleáris hulladékot tartós, rézből készült speciális edényekben helyezik el, és a tervek szerint a rakomány több ezer évig elzárva marad az emberektől, lényegében teljesen izolálják azt.

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államokban egy hasonlóan nagyszabású szállítmányozás indul meg: miként megírtuk, rövidesen új lerakóba kerül a Manhattan-terv atomhulladéka.

Végtelen időre szólhat a lerakó

A CNBC riportjából kiderül, hogy a finnek is úttörő jelentőségűnek tekintik ezt a projektet. Ilyet előttük még soha senki nem csinált a világon, és ha a minden a tervek szerint zajlik, akkor egy fontos mérföldkövet jelent majd abban, hogy a nukleáris energia hosszútávú, fenntartható alkalmazásában.

A nukleáris anyagok végső tárolására vonatkozó rész fontos eleme a nukleáris energia életciklusának, és amire vállalkozunk, erre lehet megoldás

– nyilatkozta Pasi Tuohimaa, a létesítményért felelős Posiva nevű vállalat kommunikációs vezetője. Hozzátette: szerinte a föld alatti geológiai temető az egész világnak modellként szolgálhat. 

2025-ben vagy 2026-ban indul meg a betárolás a mélygeológiai lerakóba
Fotó: OLIVIER MORIN / AFP

A vállalatnál egyébként már több ország érdeklődött az atomenergia hasznosításakor keletkező hulladék tárolásának lehetőségéről.

A klímaváltás hatásainak mérséklésében a nukleáris energiának óriási szerep jut, a Nukleáris Világszövetség adatai szerint jelenleg a világ elektromos energiájának 9 százalékát ezzel a forrással állítják elő.

Egy szakértői kommentár szerint, bár a finn megoldás iránt – nukleáris hulladék tárolása egy, a földrétegekben létrehozott lerakóban – sok ország érdeklődik, egyelőre Finnország minden más országot nagyjából egy évtizeddel megelőz ebben. Várhatóan a következő ország, ahol geológiai sír nyílhat a nukleáris hulladék hosszútávú tárolására, a szomszédos Svédország lesz.

A finnek egyébként büszkék az atomhulladék tárolására vonatkozó úttörő vállalkozásukra, ez is kiderül a DW magyar nyelvű rövid riportjából:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!