A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Rettentő hír érkezett - leállt a világ egyik legnagyobb olajmezője

Vágólapra másolva!
Néhány napja termeléscsökkentés kezdődött Líbia legfontosabb olajlelőhelyén. Egy ideig az sem volt ismert, milyen okok állnak a termelés visszafogása mögött, végül a munka egy teljes napra le is állt a Shararán. A magyarázat azóta megérkezett, de az cseppet sem megnyugtató.
Vágólapra másolva!

Néhány napja megkezdte legnagyobb olajmezőjén a kitermelés csökkentését, vagyis a részleges leállítást Líbia, mely Afrika legnagyobb olajtartalékával rendelkezik. 

Az értesülés szerint a csökkentést már vasárnap hajnalban megkezdték, a napi névleges kitermelés 50.000 hordóval 210.000 hordóra csökkent a Sharara olajmezőn.

A még vasárnap délután nem hivatalos csatornákból érkezett információk szerint az sem volt kizárva, hogy a munka hamarosan teljesen leáll a Shararán. Ez aztán meg is történt: hétfőre teljesen leállították a kitermelést a Bloomberg információi szerint, ami ugyan kedden újraindult, de jóval csekélyebb napi kvótával.

A lelőhely napi termelési kapacitása közelíti a 300.000 hordót.

Egy ideig teljes bizonytalanság, információhiány uralkodott abban a kérdésben, hogy mi áll a lépés mögött, és milyen utasítás vagy döntés nyomán hajtják azt végre. Líbia legnagyobb olajmezőjén több vállalat van jelen: a kitermelést végző vegyesvállalatban az állami olajcég National Oil Corp. (NOC), a francia Total SE, a spanyol óriás Repsol SA, az osztrák OMV AG, valamint a norvég Equinor ASA tűnik fel.

A kitermelés hirtelen csökkentése azért aggasztó, mert ezek az esetek gyakran konfliktusok kiélesedéséről vagy kirobbanásáról árulkodnak. 

Líbiában van Afrika egyik legnagyobb olajtartaléka, de a kitermelést olykor fegyveres csoportok rajtaütései, vagy tüntetők akadályozzák.

oljamező, olajinfrastruktúra, illusztráció
Részlegesen leáll Líbia egyik legnagyobb olajmezeje (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Az olajmezőn jelentkező, nem is olyan szokatlan fejlemény magyarázatára egészen szerdáig kellett várni. A líbiai állami olajvállalat, a NOC megerősítette, hogy a kitermelés még eléri a napi 200.000 hordót, ám a később kiadott közleményük szerint a Shararára "a felmerült körülmények, erőszakos tiltakozások hatására vészhelyzetet" hirdettek. Jelzésük szerint ezek mögött az események mögött politikai feszültségek húzódnak.

A cég jelezte: "bizonyos műveleteket" érint az újra feszültté váló belpolitikai légkör, így például a Zawiya kikötőből induló olajexportot is, de a kitermelést nem. 

A vállalat azt ígérte: nem lesz fennakadás partnereik kiszolgálásában.

A Sharara idén januárban már leállt egyszer hasonló okokból.

Az olajmező körül nagyjából egy évtizeden át tartott a bizonytalanság a tripoli kormány és az ország keleti térségét uraló hadurak miatt. A 2008-as csúcs után a Sharara termelése napi 100 ezer hordóra esett vissza, összefüggésben azzal, hogy 2011-ben Moammer Kadhafi volt líbiai vezető meggyilkolása után az ország polgárháborúba sodródott.

A Sharara olajmezőn 2020-ban folytatódhatott a kitermelés a polgárháborús állapotok enyhülése után, erről az Origo is beszámolt. Líbia legnagyobb olajmezője a Murzuk-sivatagban található. Az 1980-ban azonosított lelőhelyen a becslések szerint 3 milliárd hordónak megfelelő tartalék lehet. A Sharara egymaga az ország teljes termelésének harmadát adja - idézi fel az Africanews.  Az olajkitermelés leállításának következtében a nemzeti olajvállalat, a NOC adatai szerint nagyjából évi 10 milliárd dollárra (3000 milliárd forintra) tehető veszteség érte a konfliktus sújtotta országot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!