Ha van otthon ilyen könyve, nagyon vigyázzon rá, nagyon sokat érhet

A viktoriánus korabeli, antik könyvek elemzése során olyan mérgező anyagok jelenlétét azonosították, mint az ólom és a króm
A viktoriánus korabeli, antik könyvek elemzése során olyan mérgező anyagok jelenlétét azonosították, mint az ólom és a króm
Vágólapra másolva!
Nincs jól körülírható recept arra, hogy melyik régi könyv érhet sokat, azonban támpontok vannak. Ha az adott antik könyv elég régi és elég jó állapotban van, és a felkapott kategóriába tartozik, akkor jó eséllyel komoly értéket képvisel. De még ebben az esetben is érdemes átgondolni, hogy eladjuk-e.
Vágólapra másolva!

A Libri Antikvárium ügyvezetője, Fischer Tamás szerint teljesen egzakt válasz nincs arra, mikortól beszélünk könyvek esetében antik darabokról.

"A többség és a hétköznapi gyakorlatban 1945, a II. világháború vége szokott lenni egy választóvonal. 

Klasszikus értelemben, Szabó Károly történész által összeállított RMK (Régi Magyar Könyvtár) 1711-ben (a Rákóczi szabadságharc lezárásánál húzza meg ezt a határt). Ez a kötet gyűjtötte össze a magyar nyelvű, magyarországi kiadású könyveket.

 Ugyanakkor mára pont ez a témakör az, ami iránt megcsappant a gyűjtői érdeklődés (kivéve a magyar nyelvű, nem egyházi témájú kiadványokat)" – mondta Fischer Tamás a Pénzcentrumnak.

Azt is mondja, ha egy könyv széteső, firkált, erősen roncsolt, hiába különleges vagy ritka, alig ér valamit. A profi könyvkötés és -restaurálás nagyon drága, így valóban különleges darabnak kell lennie egy rossz állapotú könyvnek, hogy érdemes legyen restauráltatni.

Fischer Tamás azt is elmondta, hogy melyek lehetnek a legértékesebb könyvek:

  • A vadászat
  • A hazai avantgard művészet
  • A judaika
  • A militária
  • És a művészi könyvkötések voltak

De sok más kisebb témakör is van, mint pl.: okkultizmus, ezotéria, természettudományok, utazás, útleírás, humor-anekdota.

Hogy mekkora öszegekről van szó, jó mutatja, hogy egy magyar nyelvű, vallási prédikációkat tartalmazó, 1633-as kiadású kötet 850 000 forintért kelt el.

Az antik, drága könyveket elsősorban az ötven év feletti férfiak keresik.

Robert Fooks és felesége, Betty valódi kincsre bukkantak dorseti otthonuk konyhájának felújítása közben - a padló alatt egy halom érme volt elrejtve. A 17. századi, az 1642 és 1644 közötti angol polgárháború idejéből származó érmék, amik többféle uralkodóhoz is kötődnek, Robert egy törött tálban találta meg. 

A legértékesebbnek egy 1636-os I. Károly aranykorona bizonyult, amiért 5.000 fontot fizettek egy árverésen. 

Döbbenetes története van egy Tiziano-festménynek is, ami milliókért érhet, ahogy a világ egyik legkülönlegesebb, ősi könyvének is. A 104 oldalas kódex becsült eladási értékét 2,6–3,8 millió dollárra (kb. 952 millió - 1,4 milliárd forintra) teszik.  Ha Ön pedig ön nagy Harry Potter rajongó, akkor olvassa el az Origo összeállítását, ahol a varázslótanonchoz köthető izgalmas relikviákról tudhat meg bennfentes részleteket. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!