Egyre hatékonyabban lépnek fel a bankok a csalók ellen

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt csaknem 3 milliárd forint kárt okoztak a bankkártyás csalók magyarországi banki ügyfeleknek.
Vágólapra másolva!

Egyre hatékonyabban lépnek fel a bankok a bankkártyás csalók ellen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Az idei második negyedévben már több mint 300 ezer csalási kísérletet akadályoztak meg, miközben a sikeres visszaélések száma 51.862 volt, ötezerrel csökkent az első negyedévhez képest. A csalások összértéke ugyanakkor nőtt, 2,77 milliárd forintot emeltek le a bűnözők a bankkártyákról, ez alkalmanként 53,3 ezer forintot jelent – derül ki a Bank360.hu összesítéséből.

Hacker, hekker
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP / VICTOR de SCHWANBERG

A módszerek között az adathalászat vezet, és a legáltalánosabb az, hogy internetes vásárlás során élnek vissza az ellopott adatokkal. A csalások döntő része – darabszámban 91, értékben 93 százaléka – határon átnyúló forgalomban történt meg. 

Vagyis azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem eléggé megbízható külföldi webhelyeken megadják a bankkártyájuk adatait.

Ilyen esetben leggyakrabban a kártyabirtokosra hárul a károk viselése. A legutóbbi negyedévben is 1,5 milliárd forintot terheltek az ügyfelekre, miközben a kereskedők csak 329 millió, a bankok pedig 243 millió forintot fizettek az okozott károkból. 

A Bank360.hu szakértői szerint jól látható az adatokból, hogy a koronavírus-járvány vízválasztó volt ebből a szempontból. 2020-ig a károk döntő részét még a bankok és a kereskedők állták. Az internetes vásárlások felpörgése azonban magával hozta azt, hogy egyre többen próbálnak olcsón, ellenőrizetlen helyekről vásárolni. Ez pedig ugrásszerűen megnövelte a csalásokat, és ezeket a károkat már főleg az átvert ügyfeleknek kell viselniük. 

A bankkártyákhoz köthető csalásból fakadó károkra hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál is. Elemzésük szerint 

meghaladta az 50 ezer forintot az átlagos bankkártyás kár, a számlák elleni támadásban pedig 1-1 lakossági számláról 1,85 millió forint kerül a csalók kezébe.

A visszaélésekben érintett összegek a bankkártyák esetében 50, a számlacsalásoknál 80 százaléka az ügyfelek kára lesz. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint némi örömre az ad okot, hogy gyors ütemben emelkedik a meghiúsított csalási kísérletek száma.

Az elektronikus banki csalások veszélyeire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy mind a pénzügyi szektor felügyeletét ellátó MNB, mind a hazai bankok komoly erőfeszítéseket tesznek a csalások megelőzéséért. Szeptember 1-jétől új fejezet kezdődött a korábbinál is szigorúbb

az ügyfeleket még jobban védő banki ügymeneti szabályok hatályba lépésével.

 A csalások megelőzésében az ügyfeleknek is feladatuk van: körültekintéssel, néhány alapvető szabály rutinszerű alkalmazásával mindenki sokat tehet pénzének biztonságáért, azért, hogy ne váljon csalók áldozatává. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!