Ezt biztosan nem tudta a borosüvegekről

Vágólapra másolva!
Több legenda is kering arról, hogy miért pont ekkora űrtartalmúak a borosüvegek - elmondjuk a valóságot.
Vágólapra másolva!

A borosüvegek többsége ma is 7,5 deciliteres, és bár elsőre talán nem gondolnánk, különleges története van annak, hogy miért pont ekkora. A 19. században, amikor a borosüvegeket már igyekeztek sztandardizálni, számos különleges magyarázat látott napvilágot arról, hogy miért éppen ennyiben határozták meg az űrtartalmát. Egyes tévhitek szerint az üvegfúvók tüdőkapacitása befolyásolta a méretet, mások szerint ez volt az átlagos borfogyasztás egy étkezés során, de a szállítással is magyarázták.

Az igazság azonban sokkal logikusabb és történelmileg megalapozottabb. 

A 17-18. századtól kezdve kezdtek borokat üvegbe tölteni, ebben az időszakban pedig a francia borászok fő vásárlói az angolok voltak, ott pedig alaposan eltértek a mértékegységek a kontinens többi részén használatosaktól. Az angolok az "imperial gallon"-t alkalmazták, ami pontosan 4,54609 liternek felelt meg, míg Franciaországban literben mértek.

A Promotions.hu cikke szerint a bordeaux-i borokat a hagyományok szerint 225 literes, úgynevezett barrique hordókban tárolták - amelyek 50 gallonos hordóknak feleltek meg. Mivel 225 liter pontosan 300 darab 750 milliliteres palacknak megfelelő mennyiség, a számítások egyszerűsítése érdekében a borosüvegek 750 milliliteresek lettek. Így egy gallon 6 palacknak felelt meg, ami magyarázza, hogy a borosládák ma is általában 6 vagy 12 palackot tartalmaznak. A szabványosított 750 milliliteres üveg tehát nem véletlen választás, hanem a mértékegységek és gyakorlati megfontolások eredménye, szem előtt tartva az egyszerűséget.

Borosüveg
Fotó: 123rf.com 

A borfogyasztás egyébként már régóta elterjedt volt az emberiség történetében. 

Ezt bizonyítja az a felfedezés is, amit régészek tettek az első dinasztia egyiptomi királynője, Meret-Neith sírjának feltárása során, ahol többszáz, nagyméretű borosüveget találtak.

Némelyikük még mindig le volt zárva

Meret-Neith mintegy ötezer évvel ezelőtt élt és Egyiptom királynőjeként szolgálta birodalmát valamikor Krisztus előtt 2950 körül.

"A borosüvegekben szőlőmagokat és az egykor bennük lévő bor maradványait fedeztük fel, de emellett olyan feliratokat is találtunk, amelyek kijelentik, hogy Meret-Neith fontos hivatalokért, például a királyi kincstárért volt felelős" – mutattak rá a Bécsi Egyetem kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!